С повече от два часа се забави отпътуването на 70 руски дипломати и служители на руското посолството у нас и техните близки от "Летище София". Така общо напусналите страната станаха около 200 души.

През цялото време на летището имаше засилена полицейска охрана.

самолети Русия
БГНЕС

От Руската федерация изпратиха държавни самолети Ил-96.  Двата аероплана извършват полетите с хуманитарен статут заради забраната за руски самолети да прелитат през въздушното пространство на Европейския съюз.

руски дипломати
БГНЕС


По-рано три автобуса с руски дипломати и техни близки пристигна на „Летище София”. Те отказаха да отговорят какво смятат за решението на българското правителство да ги експулсира, както и каква позиция са заемали в Посолството на Русия в България.

При слизането си от третия автобус руските граждани бяха посрещнати с гневни скандирания за сбогом и с табела с надпис „Сбогом, Мутрофанчета” от Кольо, който се определи като българин, като един европейски представил и евроатлантик.

БГНЕС


„Аз съм един европейски представил и съм тук, за да изпратя тези дипломати. Всъщност те са шпиони под прикритието на дипломатическия си имунитет и с голяма радост ги изпращаме оттук. Не виждаме да носят тоалетни чинии, но да се надяваме, че ще си намерят по пътя някъде”, каза той пред журналистите.

Мъжът е категоричен, че нямаме нужда от такива дипломати. Имаме достатъчно руски представители, които остават, така че Митрофанова може да не се жалва толкова, добави той.

Напускащите страната ни руски граждани отказаха да говорят с медиите. Част от заминаващите са с деца, други с домашни любимци. 

Един от чужденците заяви, че “благодарение на българското правителство” вече не работи в руското посолство.

БТА

Пред сградата на летището има въоръжени жандармеристи, а в салона за заминаващи други полицаи се грижат за реда.

На столичното летище са предвидени няколко гишета за проверка на документи и багажи за двата полета.

руски дипломати
БТА

По разписание те са предвидени за излитане в 15:00 и 15:30 ч. към московското летище Внуково.

руски дипломати
БТА

Първият самолет кацна на летище София около 13 ч., съобщава БГНЕС.

Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които ще напуснат в неделя страната ни, е около 170 души.

руски дипломати
БГНЕС

Неделя е крайният срок изгонените руски дипломати да напуснат България

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители.

руски дипломати
БТА

"Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл", заяви Петков, който поздрави службите за добрата работа.
БГНЕС/БТА