/ МВнР
Тя ще се срещне със Светлана Тихановская
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна от Одеса в Брюксел, където ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи” на 21 септември, понеделник, съобщиха от пресцентъра на МВнР. .  
 
Захариева се срещна с българската общност в Украйна (СНИМКИ)

На неформална работна закуска министрите на външните работи от ЕС ще разговарят със Светлана Тихановская, опозиционния кандидат за президент на Беларус, която в момента принудително пребивава в Литва.
 

След това министрите ще обсъдят актуалната обстановка в Беларус след президентските избори. Очаква се върховният представител на ЕС по въпросите  на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да информира за следващите стъпки по извършването на цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус.

Захариева: Ще инициираме дебат в ЕС за единни критерии за контрол на вътрешните граници

В дневния ред на СВнР са и развитието на политическата ситуация в Либия, отношенията ЕС-Африканския съюз. Жозеп Борел ще предостави информация, включително  по актуалните развития на ситуацията в Тунис, Ливан, отношенията на ЕС с Турция в контекста на ситуацията в Източното Средиземноморие, отношенията на ЕС с Русия в контекста на отравянето на Алексей Навални.
 
В рамките на неформален обяд външните министри ще дискутират приоритетите в развитието на отношенията с партньорите от Южното съседство.