/ Пресцентър МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че България ще инициира дебат в ЕС за приемане на единни критерии за контрол на вътрешните граници в условията на пандемията от коронавируса. По време на традиционната посланическа конференция тя призова ръководителите на дипломатическите ни мисии да работят по тази задача, съобщиха от МВнР.

„Ние в ЕС успяхме да въведем критерии за трети страни, а в същото време в рамките на ЕС критерии за вътрешните граници няма. Изработването на такива критерии сега е една от най-важните задачи“, каза Екатерина Захариева, която откри посланическата конференция.

По думите й единните правила за контрол на вътрешните граници в ЕС трябва да бъдат ясни и публични, както за гражданите, така и за бизнеса.
„Вирусът няма да изчезне днес и утре, предстоят още месеци до откриването на ваксина и до масово ваксиниране. Лично смятам, че ще бъде груба грешка да се стигне до ситуацията от март, когато нямаше възможност за придвижване – не само за граждани, но и за товари. До края на седмицата ще инициираме предложението ни с писмо“, заяви вицепремиерът. Тя подчерта, че в противен случай гражданите и икономиките са заплашени от трудности и непредсказуемост.

Според Екатерина Захариева кризата с коронавируса дава и възможност за Европа да увеличи своя суверенитет. „Радвам, се, че в ЕС започна дебат за това Европа да увеличи своя суверенитет и своята независимост. Нямам предвид европейски суверенитет от типа „ЕС на първо място“, а увеличаване на стратегическата независимост с възможности да решаваме кризи на първо място в Европа“, каза външният ни министър.

Тя припомни усилията на МВнР, които бяха положени, за да бъдат осигурени зелени коридори за придвижването на стоки между държавите членки и благодари на българските посланици за усилията, които дипломатическите ни мисии положиха за отваряне на зелени коридори за български стоки, както и за връщането на български граждани в родината им в началото на пандемията.

Екатерина Захариева подчерта, че въпреки кризата с коронавируса ЕС и България отбелязват успехи. Европейският съвет даде силен сигнал за единство с приемането през юли на общия многогодишен бюджет и спасителен план за излизане от кризата. България, от своя страна, направи важна стъпка по пътя си към членство в Еврозоната, като бе приета в т.нар. чакалня на Еврозоната - механизма ERM – 2.

„Приемането ни в ЕРМ-2 е голям успех. Надявам се, че гражданите разбраха какво означава това въпреки фалшивите новини“, каза Екатерина Захариева.
Почетен гост при откриването на посланическата конференция бе министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, който се включи чрез видеовръзка от Виена.

„Сега се нуждаем от дипломация повече от всякога“, каза Шаленберг, който също подчерта необходимостта от единство и солидарност между страните, изправени пред общото предизвикателство на COVID-19, за да излезем по-силни от кризата.

„България и Австрия имат много общо. Ние не сме големи страни и по-добре от другите знаем колко сме зависими от международното сътрудничество. Заедно защитаваме мултилатералната система, основана на върховенството на закона, добро управление, открит пазар, и особено със спазването на човешките права. Вярвам, че тази необходимост от мултилатерализъм започва с Европейския съюз“, заяви австрийският външен министър.

Александър Шаленберг изрази съжаление за наложените от Австрия ограничения за български граждани при влизане в страната и подчерта, че те ще бъдат премахнати веднага след като обстоятелствата позволяват това.

„Първите няколко седмици след настъпването на пандемията, първоначално всяка една страна се грижеше приоритетно за проблемите си на национално ниво. Бързо се научихме обаче, че ситуацията не е обичайна. Да, живеем в необикновени времена, но за пръв път всяка една страна се сблъсква с еднакви проблеми. Това обаче може да е възможност и тази криза да бъде позитивен импулс за многостранно сътрудничество“, заяви Шаленберг.

Той подчерта, че по време на кризата Европейският съюз е изпратил силен сигнал на партньорите си за солидарност и отговорност, като е взел решения за спасителния план и общия бюджет. Австрийският външен министър открои и ролята на България за запазването във фокуса на ЕС на европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

„В наш общ интерес е да имаме сигурна и просперираща Югоизточна Европа. Оценявам извънредния принос на България за това и за европейската интеграция на Република Северна Македония и Албания“, каза Шаленберг и открои положителната роля на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между страната ни и Република Северна Македония, както и съвместното председателство на двете държави сега на Берлинския процес за Западните Балкани.

Последиците от кризата, настъпила заради коронавируса, са във фокуса на тазгодишната двудневна посланическа конференция, в която участват 71 български посланици. Именно заради усложнената от пандемията ситуация по света конференцията за първи път в историята си е организирана чрез видеоконферентна връзка. Сред обсъжданите теми са и външнополитическата ситуация в света – конфликтите в Либия, ситуацията в Източното Средиземноморие, ролята на България в ЕС, работата на дипломацията ни в полза на българската икономика.