Общо осем души са задържани за бомбените заплахи срещу училища през седмицата. Това обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Днес в Пловдив са задържани трима души. Двама от тях са непълнолетни.

По думите на Петър Тодоров е установено, че момчетата от сряда насам са пуснали множество имейли до различни институции и училища със заплашително съдържание.

Хванаха ученик, заплашил с бомба в гимназия в Пазарджик

В 6 РУ в града има и трети задържан за заплашително съобщение към училище в Пловдив. Мъжът е пълнолетен и криминално проявен, обясни главният секретар на МВР.

Освен задържаните двама 17-годишни в София вчера, има още три случая в страната, обикновено са непълнолетни лица. Общо 8 лица са задържани", каза Петър Тодоров.  

По случая с двамата непълнолетни от Пловдив NOVA научи, че досега разследването сочи, че на 31 март 2023 г. до няколко публични имейл адреса и до имейла на ГДБОП са изпратени съобщения за поставени взривни устройства във всички училища в Пловдив, Ямбол, София и Бургас. Изискани са данни от английска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителния мейл. Установено, е че пощенската кутия е създадена няколко часа преди изпращането на мейла.

Младежът на 16 години беше изведен от маскирани служители на ГДБОП. Домът му се намира на метри от Шесто районно управление в града. Той беше щателно претърсен и бяха иззети доказателства, които го уличават като автор на сигналите. А малко по-късно е задържан и неговият приятел, с който са пращали мейла и са създали Телеграм канал.

NOVA

Припомняме, че на 31 март до няколко публични мейл адреса и до мейла на ГДБОП са изпратени съобщения за поставени взривни устройства във всички училища в Пловдив, Ямбол, София и Бургас.

NOVA