Отново редица сигнали за бомбени заплахи в училища в страната и през днешния ден. До момента такива са получени в учебни заведения в Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Добрич, Пловдив, Плевен, Ямбол, Сливен и София. Дали занятията продължават решават директорите на съответните училища, получили имейлите.

БТА

Сигнали за взривни устройства са получени в общо 15 училища в град Стара Загора и в други населени места в общината. Сред тях са Второ Основно училище (ОУ) "П. Р. Славейков", Пето ОУ "Митьо Станев", Шесто ОУ "Св. Никола", Девето ОУ "Веселин Ханчев", ОУ "Кольо Ганчев", ОУ "Самара" и други. Това потвърди за БТА старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в областния град. Той посочи, че всички сигнали са отработени и учебните заведения са запечатани. 

Всички училища са основни, заяви заместник-кметът Надежда Чакърова. Тя посочи, че в момента се провежда среща с представители на Регионалното управление на образованието и МВР, на която се обсъждат мерки във връзка с получените сигнали. Всички ученици и персонал в учебните заведения са евакуирани.

БТА

Имейли със заплашително съдържание са изпратени тази сутрин и до 30 плевенски училища. Това съобщи старши експерт Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция (ОД) на МВР в Плевен.

Вече трети ден продължават заплахите за поставени взривни устройства в учебни заведения на територията на община Плевен.  Във вторник, когато започна поредицата от заплахи, имейли бяха получени в 34 училища, част от които прекъснаха за 24 часа учебния процес. 

Сигнал за бомба е получен и в столичното 22 СЕУ "Георги Стойков Раковски" по средата на третия учебен час. Учениците са евакуирани, а на място има екипи на полицията. Сред децата и учителите по коридорите е настанала паника.

В училище в столичния квартал "Враждебна" също има получено съобщение за бомба.

БТА

Пет училища в Бургас затвориха врати заради бомбени заплахи, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. От сутринта до момента заплашителни съобщения в електронните пощи са получили четиринайсет училища. Девет от тях продължават учебния процес в нормален ритъм по преценка на ръководствата им. Вчера седемнайсет училища в Бургас евакуираха учениците си. 

Същата е ситуацията и в Добрич

Еднакво по съдържание съобщение със заплаха е получено на електронните пощи на училища в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в града.
В част от учебните заведения е започнала евакуация по преценка на ръководствата. Предприемат се проверки от страна на полицията.

В Регионално управление по образованието (РУО) - Пловдив за момента четири училища са съобщили, че са получили заплашителни имейли. Това каза пред журналисти началникът на РУО Антоанета Пакова, която присъства на евакуацията на едно от училищата – СУ „Паисий Хилендарски“. Сградата е евакуирана. Полицията извършва проверка.

БТА

Осем училища в община Велико Търново са получили сигнали за бомбени заплахи. Със заповед на кмета на общината Даниел Панов днешният ден е обявен за неучебен, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. В град Велико Търново имейл със заплаха е получен в Основно училище “Бачо Киро“, там учебните занятия са прекратени за целия ден, децата са евакуирани.

Директорите на основните училища в Дебелец, Килифарево, Самоводене, Церова Кория, Ресен, Водолей и Балван също са подали сигнал на телефон 112, че са получили заплашителни имейли. По информация на общината в тези училища учебният процес също е прекратен. В учебните заведения са изпратени полицейски екипи, които проверяват сградите. 

Десет ямболски училища получиха също заплашителни имейли. За осем от тях заплахите са повторни след вчерашните. Полицейското присъствие в района на учебните заведения е засилено, съобщи регионалният говорител на Областната дирекция на МВР Татяна Павлова.

Зловредните имейли съдържат заплахи за живота и здравето на децата. Сигналите от училищата са получени на телефон 112 между 10:00 и 11:00 ч. днес, когато стотици деца трябваше да се завърнат в класните стаи. Заради сигнали за поставени бомби вчера осем училища бяха евакуирани. Предстои директорите да вземат решение ще има ли нови 24 часа без занятия или учебният процес ще продължи, посочиха от полицията.

Девет от училищата връщат отново учениците у дома. Само в Основно училище "Христо Смирненски" учебните часове ще продължат. Заплашителните имейли са получили всички начални и основни училища в града, както и едно средно училище, каза началникът на Регионалното управление на образованието Стойко Стойков.

Продължава разследването на ГДБОП, което цели да установи къде се намира изпращачът.

Заплашителни писма за взривни устройства са получени в сливенски училища. Директорите на учебните заведения, които са такива сигнали,  са подали сигнал към органите на реда и към училищата са изпратени полицейски екипи.

"Всеки ръководител на училище сам ще реши дали да бъдат прекратени учебните занятия и децата да бъдат евакуирани“,съобщи говорителят на ОД на МВР Първолета Мандинска.

Според директор на сливенска гимназия заплашителният тект от днес е различен спрямо тези от предходните дни, но в днешните писма отново се споменават бомби. "Разлика има и в това, че в първия ден има конкретизиране и конкретна заплаха за дадено учлище, а днешните са просто с притеснително съдържание“, посочиха още от полицията.

Междувременно вчера президентът Румен Радев заяви, че серия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда у нас, заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, но към момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Това са хибридни атаки, без реални заплахи, допълни Радев. 

Също така със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев се създаде Междуведомствена работна група, която в срок до 31 март ще разработи и изготви процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура, както и ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

Министърът на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев съобщи, че разследването е много напреднало и скоро ще има категорични данни откъде идват тези заплахи.

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по случаите. Започнато е разследване за престъпление против Републиката. В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално съобщенията с неверни сигнали за заложени бомби в училищата, са предадени с цел тероризъм.
Фокус, БГНЕС, БТА, nova.bg