Вълната от бомбени заплахи в учебните заведения из страната продължава. Евакуираха студентите и преподавателите и от УНСС заради сигнал за взривно устройство.

Тази сутрин сигнал за бомба е получен в няколко столични училища. Едно от учебните заведения е 22-о Средно училище „Георги С. Раковски“, предаде NOVA.
 

22 СОУ
Снимка: Георги Димитров


Информацията за бомбената заплаха там е получена в 06.00 ч. Според полицията в сградата не е имало ученици. Полицейското присъствие в района е засилено. 
 

22 СОУ
Снимка: Георги Димитров


Демерджиев за бомбените заплахи: Водещата версия - хибридна атака, свързана с Русия

Директорката на учебното заведение Елена Кърпачева обаче заяви, че около 06.30 ч. са били евакуирани 30 ученици. Учебното заведение ще остане затворено за 24 часа, което няма да повлияе на учебния процес, поясни тя.

28 имейла със заплахи са изпратени на образователни институции в община Плевен, предаде БНТ. Като по първоначална информация, 16 училища и центъра за работа с деца в Плевен са получили писма на електронните си пощи. Уведомени са и службите за сигурност.

Децата са евакуирани и на всички места се извършват проверки от служители на Първо и Второ РУ на местната полиция, съобщиха от ОД на МВР, като уточниха, че до момента няма открито взривно устройство.

От Регионалното управление по образование в Плевен информираха, че обстановката се успокоява и дори в по-голяма част от образователните институции са взели решение да не преустановяват учебния процес.

Подаден сигнал за бомба има и в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“ в Плевен, информира кметът Георги Спартански. 

училище
Булфото

училище
Булфото


Сигнал за бомба и в УНСС


Сигнали са получени и във всички училища в Сливен. 

Екипи на МВР-Сливен вече са реагирали на сигнали за злоумишлени съобщения, получени днес на служебните електронни пощи на училища в града. Извършват се действия по процедура. Учебните заведения ще бъдат затворени до приключване на проверките.

Кметът на Сливен Стефан Радев обяви 28 март за неучебен в училищата в общината.

"Децата се извеждат от сградите, заради получена заплаха на имейлите на училищата, каза пред журналисти Радев, цитиран от БТА. 

Регионалното управление на образованието (РУО)  и полицията координират този процес, като сградите ще бъдат проверени от МВР, така че да може утре нормално да продължи учебният процес", посочи кметът.

Той допълни, че се надява да бъдат установени извършителите и да понесат строги наказания.

На журналистически въпрос дали това не е саботаж на изборите, кметът посочи, че това му прилича на неуравновесена и злонамерена проява.

След заплахите срещу училища: Вижте какво пише в мейла с бомбените закани

Бомбена заплаха във варненските училища и в днешния ден. Точно в 9 сутринта е получен нов заплашителен мейл, който предупреждава, че са поставени взривни устройства в български училища. Текстът на писмото е идентичен с вчерашния, като е сменена единствено датата, уточниха от полицията. 

Под заплаха остават 24 учебни заведения в морската столица. Органите на реда извършват проверки, предаде "Фокус".

Припомняме, че в понеделник фалшиви сигнали за бомби в училища вдигнаха службите у нас на крак. Стотици ученици в София, Варна и Бургас бяха евакуирани заради заплашителни имейли