Анонимните сигнали за бомби, които изпразниха десетки български училища, са изпратени като заплашителни, еднотипни имейли, адресирани като „важно съобщение” от името на Егор Синянский. В тях пише „Ние сме от организацията MFUL.

"Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени изцяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще се взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете”, пише в мейлите. В различните градове последното изречение е заменено с името квартала, в който се намират заплашваните школа.
 

заплаха мейл


По-рано стана ясно, че десетки училища в София, Бургас и Варна са получили заплахи за взривни устройства.

Масови сигнали за бомби в училища в София и Бургас (СНИМКИ)


От МВР съобщиха, че ръководствата на учебните заведения разполагат с две възможности – или да подпишат протокол за поемане на отговорност, като учебните занятия не се прекратяват и продължават с нормален ритъм или да отменят учебния процес за срок от едно денонощие от констатиране на заплахата.

В някои от училищата подобни заплашителни мейли не са установени и към момента учениците и педагогическия персонал не са евакуирани.

Служителите на МВР вече извършват обстойни проверки в затворените училища за наличието на съмнителни вещи или предмети. В случай, че такива бъдат открити за обезвреждането им ще се включат служители от спец-екип от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”.
БГНЕС