Регистрираните случаи на домашно насилие са били почти 1 400
Черна статистика за изминалата 2023 година в България. Над 20 жени са били убити от мъже на територията на страната. Това посочва вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на конференция за противодействие на домашното насилие.

По думите й регистрираните случаи на домашно насилие са били почти 1400.

Приветствие беше прочетено от Димитър Стоянов - съветник на председателя на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие. През септември правителството реши Габриел да бъде председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

Изчезване, обвито в мистерия: 36 българки се издирват от Интерпол из целия свят

Домашното насилие в България е едно от големите предизвикателства, с които се сблъскваме. Решенията за него често пъти не се оказват нито бързи, нито лесни, но те не са невъзможни и ние сме доказали, че можем да намираме правилните решения, когато работим заедно, посочва Габриел в приветствието си. Следващите месеци темата за борбата с домашното насилие ще бъде ключова в контекста на Белгийското председателство на Съвета на ЕС, добавя вицепремиерът.

Темата за домашното насилие не следва да бъде оставяна встрани, смята заместник-министърът на правосъдието Георги Николов. В последните дни, месеци, години тя е основна тема, касаеща обществените отношения. Не бива да спират разговорите и обсъжданията по тази тема до изкореняването на това уродливо деяние в нашето общество, коментира по време на конференцията Николов.

Институциите правят необходимото с цел минимизиране и организиране на действията на институциите за превенция от домашното насилие, каза той. По думите му държавата, подкрепена от неправителствения сектор, ще продължи да действа последователно и упорито за изкореняване на това грозно явление в нашето общество.

Николов припомни и представеното в края на м.г. мобилно приложение "Помогни ми", което следва да осигурява защита и анонимност на жертвите на домашно насилие.
Николай Трифонов, БТА