Увеличава се и броят на мъжете, пострадали от домашно насилие
Увеличават се случаите на домашно насилие, каза главен инспектор Зорница Шуманова, началник на сектор „Домашно насилие“ към Главна дирекция „Национална полиция“. Издадените заповеди за незабавна и постоянна защита от началото на тази година до ноември са 4063, като в сравнение с миналата година има 20% увеличаване на броя на заповедите, посочи тя. По думите ѝ увеличава се и броят на мъжете, пострадали от домашно насилие. Амбицията на МВР е да работи усилено по индивидуална и обща превенция, защото без превенция не можем да се справим с домашното насилие, каза още тя. Шуманова посочи, че често жертвата на домашно насилие не се осмелява при първия случай на насилие да потърси помощ.

Работна група, в която са включени експерти от различни министерства и неправителствени организации, установи, че липсва информираност сред обществото за това къде и кога може да се получи медицинска помощ, каза Иванка Динева, директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. По думите ѝ, когато човек е жертва на домашно насилие, най-напред трябва да бъде прегледан и да бъде установено моментното му здравословно състояние.
 
От агенцията са предоставили на МВР списък, съдържащ 285 болници в страната, които разполагат с диагностично-консултативен блок, в който пострадалите ще може да бъдат прегледани и да получат документ за състоянието си към момента на прегледа, каза още Динева. По думите ѝ този документ ще има тежест и в съда.  Когато лекар има съмнение, че върху дете е оказано насилие, той е длъжен да подаде сигнал към структурите на МВР и на Агенцията за социално подпомагане, каза още Динева.

Предстои създаване на координационен механизъм, който трябва да изгради рамка за начина, по който ще си сътрудничат МВР, министерствата на правосъдието, на здравеопазването, на труда и социалната политика, „Медицински надзор“, администрацията на Министерския съвет, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, каза още Шуманова. Тя допълни, че в началото на януари следващата година той ще бъде прецизиран.

Приложението „Помогни ми“, което беше представено миналата седмица, дава възможност на хората да получават бързо и лесно информация за близките до тях институции, към които могат да се обърнат за помощ и за стъпките, които трябва да предприемат за защита на своите права.
Десислава Пеева/БТА