мобилното приложение "Помогни ми" отправяме много силно послание, че в нашето общество няма място за насилие под каквато и да е форма", заяви вицепремиерът Мария Габриел на представянето в Министерския съвет на апликацията, която дава информация за обхвата на правна помощ у нас.

Наталия Илиева, председател на Националното бюро за правна помощ, приветства участниците и гостите на събитието и заяви, че Бюрото е държавен орган, чрез който държавата осъществява достъпа до правосъдие на хората от уязвимите социални групи. "Така всички граждани на страната имат равен достъп до правосъдие", заяви Илиева. Тя каза, че приложението е направено максимално опростено, така че да предоставя информация "на два клика разстояние".

Мария Габриел отбеляза Закона за защита от домашно насилие, както и Националния съвет по превенция на домашно насилие като правна рамка по темата за домашното насилие. "Всички заедно трябва да дадем смелост на жертвите да говорят и да търсят помощ", посочи вицепремиерът. Тя благодари на Националното бюро за правна помощ и на "Информационно обслужване" за свършената работа по създаването на приложението. "То дава много смелост на жертвите да осъществят консултации, включително онлайн при запазена анонимност. Апликацията дава ясен сигнал за координация между всички институции, регионални центрове, кризисни центрове", каза още Габриел.

По думите ѝ приложението е само още една стъпка напред и далеч не изчерпва всичко необходимо, което трябва да бъде направено за защитата на жертвите на домашно насилие. Габриел заяви, че трябва да се обединят усилията на всички, така че политиките, свързани с превенцията от насилие да водят от реални резултати. 

Стана ясно, че мобилното приложение вече е налично в App store, като в него има телефони, имейли и адреси на всички институции, с които жертвите на домашно насилие могат да се свържат. Те могат да получат и безплатна правна помощ. Там има информация за правата, които имат. 

Приложението има за цел да даде информираност и помощ на всички пострадали. На 16 март е подписан меморандум с МВР.

 
София Господинова/БТА