въглищна централа
въглищна централа / iStock
"Възраждане" предлага в преговарящата делегация с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат включени председателите на синдикалните организации КНСБ, КТ "Подкрепа" и "Защита". Това поиска Искра Михайлова в декларация от името на ПГ на "Възраждане" от трибуната на Народното събрание (НС).

Не някой друг, а председателите им, не анонимни експерти, подчерта тя.

Това би била най-добрата гаранция за защита на поставените от Народното събрание цели от миналата седмица, най-малкото защото тези хора се отчитат за действията си пряко на десетки български работници и защото те в последните месеци бяха на твърда позиция за разлика от повечето политически партии, смятат от "Възраждане".

"Така ще осигурим някакви шансове за успех, защото всички добре знаем, че, ако зависи от г-н Пеканов, въглишните мощности ще бъдат затворени още утре", коментира Искра Михайлова.

Тя посочи, че миналата седмица НС е взело историческо решение, внесено и подписано от всички парламентарно представени политически сили, за запазване на пълния капацитет на минно-енергийния комплекс "Марица Изток", който, по думите й, осигурява над 50 процента от енергийния микс в България в студените месеци и изнася електроенергия и въглища в съседните страни. Михайлова отбеляза, че допреди "Възраждане" да отворят разговора за капацитета на въглищните мощности, се е говорело, че консенсус по темата в парламента е невъзможен, както и че предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост е невъзможно, а сега се говори, че основанията за тези преговори са недостатъчни. Кое основание е по-голямо от взето решение в парламент на парламентарна република, попита тя.

Михайлова посочи, че с тази декларация от ПГ на "Възраждане" се обръщат освен към всички парламентарно представени политически сили да продължат консенсуса по темата, но също и към министъра на енергетиката, заместник министър-председателя по управление на европейските средства и към президента. "Предвид заеманите до момента позиции на министър Пеканов, които са в противоречие на решението на НС от миналата седмица, и предвид това, че вчера Министерският съвет представи графики, в които въглищните мощности отново постепенно изчезват до средата на следващото десетилетие, ние от "Възраждане" смятаме, че делегацията, която ще води преговорите с ЕК, трябва да бъде в разширен състав и не можем да делегираме това на министри като Пеканов, които са изразили обратното становище на това на НС", аргументира се тя. 

Искра Михайлова призова парламента, президента, ресорните министри и синдикалните лидери да се съобразят с това предложение на "Възраждане" за включване на председателите на синдикатите в преговарящата делегация и заедно да продължат по пътя за запазване на енергийния суверенитет на страната и поминъка на хората в региона на комплекса "Марица Изток".
Теодора Цанева/БТА