На провелите се предсрочни парламентарни избори на 2 април партия "Възраждане" спечели около 100 000 нови гласа. Основният прилив идва от хора, които преди това са гласували за "Продължаваме промяната" - около 30 000 души. Това става ясно от данни на „Галъп интернешънъл болкан“. Екзитполът е направен по поръчка на БНР, БНТ, „Нова броудкастинг груп“ ЕООД и „Инвестор.БГ“ АД и е проведен от „Галъп интернешънъл Болкан“.

Останалите гласове идват за сметка на негласували (в това число и гласуващи сега за пръв път), гласували предния път за ГЕРБ или за БСП и т.н., допълват от "Галъп". 

За сметка на това, пък, ПП-ДБ губи гласове и не достигна механичния си сбор от миналия вот. Прегледът на резултатите показва, че 20,7% от общия вот вчера е съставен от хора, които на предните избори са гласували за ПП, отбелязват анализаторите и коментират, че това е на практика идентично на електоралния корпус на партията, т.е. привържениците на ПП от предишния вот по-скоро отново са излезли да гласуват. Привържениците на ДБ също – макар и може би малко по-колебливо (6% от вчерашния вот е съставен от такива хора). От друга страна обаче, в близо 83% от случаите привържениците на ДБ са гласували именно за ПП-ДБ, докато при ПП делът на повторилите вота е малко по-нисък – 76%, отчитат още анализаторите.

На този фон около 70 000 от хората на ИТН са такива, които и предния път са гласували за тази партия – това явно е базисната нейна подкрепа, посочват анализаторите. Сред останалите дялове от подкрепата им личат около десетина хиляди, идващи от ПП.

Така, в крайна сметка се оказва, че тези около 80 000 гласа по-малко от механичния сбор на ПП и ДБ се коренят може би в донякъде по-ниското гласуване на ДБ, но пропорционално повече – на ерозия в подкрепата на ПП и пренос на гласове от ПП в посока на други, главно протестно и наказателно звучащи, формации, отбелязват още анализаторите.
Галъп