/ ThinkStock/Getty Images
От Българската агенция по безопасност на храните предлагат криминализиране на незаконното отглеждане на животни. От агенцията обаче уточняват, че това не се отнася за стопаните, които отглеждат животни в дворовете си за лична консумация. Целта на предложението е да се въведе по-строг контрол и санкции за незаконните ферми, които крият опасност от разнасяне на зарази като африканска чума по свинете или птичи грип.

Птицевъди недоволстват от мерките за ограничаване на птичи грип у нас
    
Предложението на БАБХ за криминализиране отглеждането на животни беше направено след вчерашната среща с представители на птицевъдния сектор заради откритите нови огнища на птичи грип у нас. От агенцията обаче уточняват, че евентуалната промяна ще засегне всички, които отглеждат и развъждат животни в разрез със законодателството и ги реализират на пазара или получават субсидии за това. Предложението не се отнася за стопаните, отглеждащи животни в задните си дворове, които ги използват за лична консумация, но не получават пари за това.

В община Каварна предприемат мерки срещу африканската чума по свинете
 
Ветеринарните власти допълват, че през последните години се е засилила практиката за безконтролно развъждане и търговия с животни и продукция от тях, което се отрази и на епизоотична обстановка. Особено при наличието на птичи грип или особено заразната за животните африканска чума. Предложението цели създаване на нормална атмосфера за бизнес на изрядните животновъди, без значение на големината на стопанствата им, както и предпазване на населението от закупуване на опасни храни.