/ Thinkstockphotos
Във връзка с констатиран първи случай  на заболяването Африканска чума по свинете в землището на с.Българево, кметът на Община Каварна Нина Ставрева и д-р Мария Ноева - главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ при ОДХВ-Добрич, разясниха мерките за ограничаване и недопускане разпространението на болестта.
 
Първи случаи на Африканска чума при диви свине в Добричко

На срещата в Каварна присъстваха всички кметове и кметски наместници на селата в общината.
 
Д-р Ноева заяви, че в двата почивни дни ще започне отстрелът на дивите животни и ще бъдат взети проби, под надзор на инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните. Ще бъдат взети проби и от всички отстреляни  и домашни свине без идентификационен номер.

Огнище на африканска чума по свинете в землището на село Българево - в Каварненско масово колят прасета
 
Заболяването Африканска чума по свинете не е опасно за здравето на хората.
 
Това е вирусно заболяване, при което вирусът се деактивира при температура над 70 градуса, но е много устойчив в замразени меса, може много дълго да се запази, затова препоръчително е от заклани свине да няма движение на продукт.
 
Препоръчително е всички животни, които са в лично стопанство, да бъдат заклани в най-кратък срок. Собствениците на животните, които не са регистрирани, подлежат на санкции съгласно Закона за ветеринарната медицина. Санкциите започват от 500 до 1000 лева  на стопанство “, допълни д-р Ноева. 
 
Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложените рестрикции икономическите последици за отрасъла свиневъдство и месопреработка могат да бъдат значителни.
 
Препоръки: Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвооизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците, трябва НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА. Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат сериозни  хигиенни мерки, за да не разнесат вируса.
 
Общинската епизоотична комисия набеляза следните мерки, които стриктно трябва да бъдат спазвани от собствениците на домашни свине:

1. Забранява се отглеждането на домашни прасета на открито, както и провеждането на пазари и изложби за свине.
2. При отглеждането на свине да се  спазват стриктни мерки за биосигурност.
3. Забранява се внасянето  в свиневъдните обекти на части от диви прасета, отстреляни или намерени мъртви, както и на материали и оборудване, които могат да бъдат заразени с  вируса на африканска чума по свинете.
4. Забранява се влизането в свиневъдни обекти на лица, които са имали контакт с диви свине преди по-малко от 48 часа и за които има риск да внесат механично вируса на АЧС в свиневъдни обекти.
5. Забранява се превоз на животни без ветеринарно-медицински документи.  
6. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти  от свинско месо.
7. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълното му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).
8. От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).
9. Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.
10. Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас).
11. Замразеното месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична обработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекцията, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.
12. В случаи на дране на заклани свине, добитите кожи на животните също са източник на заразата и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.
13. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.