Проф. Тодор Кантарджиев бе пенсиониран като директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), това потвърди самият той, а по-късно и от Здравното министерство. Мястото ще бъде заето от досегашния му заместник проф. Ива Христова. Мотивите за решението на служебния министър д-р Стойчо Кацаров - навършване на пенсионна възраст.

Новината предизвика огромна вълна от възмущение и остри коментари от различни политически сили, експерти и негови колеги.

Пенсионираха проф. Тодор Кантарджиев

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов заяви, че проф. Кантарджиев е епоха и голям мъж.

„Никога не се е крил отзад. Винаги се биеше отпред“, посочи в профила си във фейсбук ексминистъра.

Ексминистърът проф. Костадин Ангелов: Проф. Кантарджиев е епоха, голям мъж

„Раздаваше се професионално и безрезервно. За да е полезен. И беше полезен. И ще бъде полезен отново“, допълни той.

„Да, той има навършени години за пенсия. Да, може да бъде пенсиониран. Законът го позволява. Една мисъл, обаче не ми дава мира. Ако някой е решил да пенсионира проф. Кантарджиев, да го беше направил с церемония и награда. Той заслужава поне това уважение“, посочи още проф. Костадин Ангелов.

10 от най-запомнящите се реплики на проф. Кантарджиев



Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров коментира, че за него мотивът „пенсионна възраст“ е несериозен.

"Проф. Кантарджиев е последният човек, който трябваше да бъде освобождаван точно в този момент, когато си поемаме дъх", заяви д-р Маджаров в предаването "Денят на живо с Наделина Анева".

По-късно през деня от БЛС изпратиха официална позиция, в която посочват, че са силно озадачени и изненадани от начина, по който проф. Кантарджиев е освободен.

"Българският лекарски съюз е категоричен, че освобождаването на проф.Тодор Кантарджиев по този начин, на фона на огромните му заслуги в борбата с пандемията, не е наградата, която той заслужава за достойно извървяния професионален път", отбелязват от съюза.

От БЛС са озадачени от начина, по който проф. Кантарджиев е освободен от поста

"Проф. Тодор Кантарджив е изключителен професионалист, доказан специалист в своята област, дългогодишен директор на НЦЗПБ. Уважаван, както от колегите си, така и от цялото българско общество", се казва в позицията.

"Случилото се е особено огорчаващо на фона на 30-те и повече години от живота си, които проф. Кантарджиев отдаде на структурата към Министерство на здравеопазването, на фона на неуморния труд и огромния му принос за борбата с коварната болест и овладяването на пандемията от COVID-19 у нас. Неслучайно и Български лекарски съюз на последните престижни награди на медицинската гилдия, отличи проф. Кантарджиев в специалната категория "Борба с пандемията - Ковид 19", посочват още от съюза.
 

Възмущението си изрази и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която бе категорична, че уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни.

"Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят", посочи тя.

"Професор Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област", коментира Нинова и допълни: "Изразявам позиция, не защото Тодор Кантарджиев е член на БСП, а защото въпросът е принципен".

Нинова за проф. Кантарджиев: Хора с доказани морални и професионални качества не трябва да се сменят



От партия ВМРО също коментираха остро взетото решение за пенсиониране на проф. Тодор Кантарджиев.

Когато реваншизмът вземе връх и в медицината, войната на терена на морала е безвъзвратно отдавна загубена. Ние, българските патриоти, заставаме категорично зад проф. Тодор Кантарджиев“, посочиха от партията в прессъобщение до медиите.

По думите им мотивът „навършена възраст за пенсия“ за премахването му от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) е просто параван „този достоен лекар, спасил през дългогодишната си работа и чрез съветите си по медиите може би стотици хиляди българи, от десетки вирусни вълни назад в годините, и особено от пандемията от COVID-19, просто да бъде премахнат“.

„Да, той беше част от Националния оперативен щаб. И да! Той не се криеше и срамуваше от това. Точно обратното. Той имаше смелостта да изрази собственото си мнение и да даде своята „народна рецепта“, достъпна за всяко семейство как да се предпазим и как да се лекуваме“, допълват от партията.

„Обиждайте, нападайте и обвинявайте НОЩ за каквото искате по политическа линия. Има за какво! Но да оспорвате личната експертиза на хората, доказана през годините – това вече е прекалено. Реваншизъм даже е меко определение", пишат още от ВМРО.

ВМРО: Долу ръцете от проф. Кантарджиев

Междувременно колеги на професора излязоха пред Центъра по заразни и паразитни болести в негова защита. Министър Стойчо Кацаров се срещна с протестиращите.

А от Здравното министерство посочиха, че Кацаров изказва признателността им към проф. Тодор Кантарджиев за дългогодишното успешно ръководство на НЦЗПБ и за професионализма му при управлението на COVID кризата.