Тодор Кантарджиев
Тодор Кантарджиев / Георги Димитров
Досегашният му заместник проф. Ива Христова ще поеме поста на директор на Центъра за заразни и паразитни болести
Проф. Тодор Кантарджиев е пенсиониран като директор на Центъра за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), това потвърди и самият той. Мотивите на служебния здравен министър били навършване на пенсионна възраст.

Мястото на проф. Кантарджиев ще бъде заето от досегашния му заместник проф. Ива Христова.

"От оперативния щаб и от интервюта пред медии пари не съм взимал, ние, като лекари, не сме тръгнали да забогатяваме от пандемията и страданието на хората", опроверга проф. Кантарджиев спекулациите за получавани сериозни пари от членовете на Националния оперативен щаб в последното му медийно участие пред NOVA в неделя.

Проф. Кантарджиев: Не сме тръгнали да забогатяваме от пандемията и страданието на хората

По-късно в официална позиция до медиите от Здравното министерство потвърдиха, че от днес проф. Кантарджиев вече не ръководи Националния център по заразни и паразитни болести заради навършване на пенсионна възраст. А той от своя страна е предложил за временно изпълняващ длъжността директор, до провеждането на конкурс, да бъде назначен неговият заместник – проф. Ива Христова. 

Служебният министър в ресора д-р Стойчо Кацаров изказа признателността на Министерството на здравеопазването към проф. Тодор Кантарджиев за дългогодишното успешно ръководство на НЦЗПБ и за професионализма му при управлението на COVID кризата.

От Здравното министерство съобщиха още, че пред Центъра по заразни и паразитни болести се е провел протест на служители с искане проф. Кантарджиев да остане директор. Министърът се е срещнал с тях.