Тодор Кантарджиев
Тодор Кантарджиев / Георги Димитров
"Декларирали сме го преди месеци, че при нужда от още ваксини, бихме предложили на Министерството на здравеопазването и на министъра да се внесе която и да е регистрирана ваксина". Това каза пред БНР директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Той уточни, че в Европа са регистрирани 4 ваксини и добави, че когато и руската "Спутник V" бъде регистрирана от европейския регулаторен орган, може и тя да бъде внесена в България.

Проф. Кантарджиев беше категоричен, че в момента в страна има достатъчно количество ваксини.

Последен ден от „зелените коридори“ за ваксинация срещу COVID-19

Експертът подчерта, че изследванията показват, че клетъчният имунен отговор след поставяне на ваксина има протективно действие повече от година, дори години, уточни той. 

По думите му страната ни трябва да е сред първите, въвеждащи т.нар. зелен сертификат за ваксиниране на ЕС, за да може в по-безопасни и контролирани условия да идват туристи в България, а и българи да пътуват в чужбина.

Според него началото на юни може би ще станат реалност тези сертификати. 

Засега не се предвиждат нови, по-строги ограничителни мерки заради коронавируса, заяви още проф. Кантарджиев. Според него предприеманите досега ограничения са причина да бъде овладяна епидемията.
БНР