/ ThinkStock/Getty Images
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е констатирала втори случай на африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, област Силистра.

Това е публикувано на интернет страницата на агенцията.

Дивото прасе с необичайно поведение е било открито и отстреляно на 24 октомври 2018 г. в близост до граничното съоръжение с Румъния. Изпитването на взетите проби е потвърдило наличие на вируса на африканска чума по свинете.

Първи случай на африканска чума по дива свиня в България
 
БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз за Африканска чума по свинете и са насочени най-вече към дивата популация.

БАБХ към стопаните: Спазвайте изискванията за биосигурност
 
БАБХ апелира гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на БАБХ по места.