/ ThinkStock/Getty Images
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първи случай на африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, обл. Силистра, съобщиха от БАБХ.

Мъртвото диво прасе е открито непосредствено до самата телена ограда, на границата с Румъния, в която се е оплело при опит за преминаване на територията на България. Съоръжението е изпълнило предпазните си функции. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

БАБХ към стопаните: Спазвайте изискванията за биосигурност
 
С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагане на всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Извършено е унищожаване, загробване и дезинфекция.
 
Ще се извършват постоянни клинични прегледи за африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине.
 
Към момента африканска чума е констатирана в девет държави членки: Белгия, Чехия, Полша, Естония,  Латвия, Румъния, Унгария, Латвия, Румъния.

Стопани ще получат 70 лв. помощ за превантивно заклани свине
 
Утре ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра, на която ще бъдат обсъдени мерките, както и действията на различните служби в областта.