/ iStock/Getty Images
Втората фаза на ваксинацията срещу Covid-19 ще започне паралелно с първата, като ще стартира в домовете за възрастни хора. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов, който посрещна първите дози от ваксината Moderna у нас. 

"Първа фаза на ваксинирането ще приключи вероятно докрая на този месец. От другата седмица стартираме във всички региони, където сме осигурили достатъчно количества ваксини за първа фаза, стартираме започването и на втора фаза. Тя ще започна от домовете за възрастни хора и от учителите", съобщи министър Ангелов. 

заявилите да бъдат ваксинирани медици са по-малко от 100 хил. души. "Говорим за тези, които са в лечебните заведения. Започваме стоматолозите и фармацевтите. Желаещите в домовете за възрастни хора са приблизително около 21 %. 21 % от 15 хил. души са приблизително 3000 човека. Двете фази ще вървят паралелно, като ние ще увеличим ваксинирането на хората на дневна база. Ако се осигури ваксиниране на всички, които са в първа фаза, т.е. ваксините са осигурени за тях, започваме паралелно с това и втора фаза. Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизацията. В това число и личните лекари", добави проф. Ангелов.

Според него изразходените към момента ваксини са 16 500 дози, а страната ни се намира на задоволително място сред европейските страни по ваксинация. 

"Ние не сме оползотворили пълната възможност от ваксиниране. Вие видяхте, че имаше ден, в който бяхме постигнали почти 4000 ваксинирани. Ако вървим с това темпо, изключително добре изглеждат нещата в България", каза още министър Ангелов.

Министърът коментира и случая в Сандански на ваксинирани общински съветници. "В нито един случай няма да допусна или да започнем да правим правила, защото един човек в страната е решил да сбърка системата. По нито един начин няма да допусна промяната на правилата или реда, зад ам оже той да е угоден или максимално разбран от някого в тази държава. Редът е ясен, когато имаш останали ваксини, които не можеш да ги сложиш, намираш лекари и сестри. Искате да кажете, че в сички лекари и сестри в Сандански са ваксинирани ли? Отговорът е не", допълни още той.