/ БГНЕС
Заповедта, издадена вчера, на здравния министър Кирил Ананиев дава основанието за реорганизация на Втора градска болница, така че да приема случаи на COVID-19. Това стана ясно на заседанието на Столичния общински съвет, а информацията съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Отцепиха района на "Пирогов" за дезинфекция

Със заповедта здравният министър нарежда на регионалните здравни инспекции да предприемат мерки за реорганизиране и увеличаване на легловия фонд на лечебните заведения така, че да бъдат гарантирани приемът и лечението на потвърдени случаи на COVID-19, уточниха и от Министерството на здравеопазването.

СЗО обяви разпространението на коронавируса за пандемия

Това следва да направят директорите на регионални здравни инспекции, съвместно с ръководителите на съответните лечебни заведения, намиращи се в административна област, в която е установен случай на новия коронавирус.

БГНЕС

Другите болници, които имат обособени инфекциозни отделения, продължават да работят.  Най-големите болници – ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница – ще продължат да приемат най-тежките случай.

Столична лекарска колегия на БЛС създаде Фонд за подпомагане на лекарите

Втора градска болница има капацитет да разкрие 50 легла, като това ще става на етапи според нуждата и осигуреността с медицински персонал.

"Едно от най-важните неща, които искам да подчертая и пред вас, това е осигуряването на медицинския персонал. В тази ситуация сигурността, както и стимулирането на лекари, медицински сестри и санитари, е една от основните задачи, които имаме. Разчитаме на тях в този момент да работят с пациентите и затова сме отговорни както за тяхната мотивация за работа, така и за тяхната защита. В тази посока са мерките, които предприемаме в следващите дни. Провела съм разговорите с Министерство на здравеопазването и има варианти за осигуряване на приходите на болницата за този период. В момента, в който имаме готовност, ще ви запозная в конкретика, защото и аз, и вие, като общински съветници, имаме отговорност към дейността на нашата болница, която успяхме да стабилизираме в последните години", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

БГНЕС