ВСС отново ще гласува Нели Куцкова за шеф на Апелативния съд
ВСС отново ще гласува Нели Куцкова за шеф на Апелативния съд / снимка: БГНЕС, архив

Висшият съдебен съвет ще трябва отново да проведе гласуване дали съдия Нели Куцкова да оглави Софийския апелативен съд. Това става ясно от мотивите на Върховния административен съд (ВАС), който днес отмени решението на ВСС, с което съдия Нели Куцкова не бе избрана за председател на САС.

Единственият аргумент на тричленния съдийски състав - Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров, е, че няма никакви мотиви за отрицателния вот на съвета, което е съществено процесуално нарушение, съобщава „Правен свят“.

На 30 април т.г. ВСС проведе избор за председател на Софийския апелативен съд. Единственият кандидат бе съдия Нели Куцкова. След нейното изслушване част от  членовете на съвета изразиха само положителни становища. При гласуването обаче само 9 от присъстващите 19 членове на съвета я подкрепиха.

След вота се разрази скандал, по време на който стана ясно, че други двама кадровици са гласували за Куцкова. Логично при това положение бе съдия Куцкова да е подкрепена от 12, а не от 9 души.

В мотивите си ВАС посочва, че имайки предвид положителните становища за професионалните и нравствени качества на съдия Куцкова, както и изказванията на членове на съвета, тя е трябвало да бъде избрана за административен ръководител.

Тричленният състав обяснява още, че ВСС е следвало да има предвид и принципите на административния процес, според които актовете на съвета се издават "за целите, на основанията и по реда, установени от закона, след преценка на всички факти и доводи от значение за случая, при упражняване на правомощията (предоставената от правовия ред власт) по разумен начин, добросъвестно и справедливо".

Върховният административен съд връща преписката на ВСС за ново произнасяне. Решението е окончателно.