/ БТА
Започна заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, на което ще бъдат разгледани две искания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Преди началото на заседанието Гешев пожела успех на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова. Тя му отговори, че успехът е за доброто на обществото и го призова да бъдат внесени обвинителни актове за тежки престъпления, които да издържат в съда.

Първият пункт, който членовете на ВСС обсъждат, са огласени два разговора от специални разузнавателни средства

След изброяването на детайлите Гешев заяви, че това искане представлява политически твърдения за личнистта на главния прокурор и просто цитиране на закони. Исканията и основанията за прекратяването на мандата са смешни, дори за студенти по право. Сигурен съм, че юридическата общност се забавлява, каза Гешев. Според него искането за предсрочно прекратяване на мандата му може да бъде обосновано с конюнктурни политически цели. Това искане е за политически удобна смяна на главния прокурор, каза Гешев.

Втората цел е да се злепостави ВСС, посочи той. 

Ако Министерството на правосъдието иска промяна в Конституцията, има ред за това. Но явно някой не е прочел Основния закон. Да се ползва “антипрокурорската търсачка Гугъл” за доказателства не е сериозно, каза още Гешев и отбеляза, че няма от какво да се притеснява, дори целият инструментариум да бъде насочен към него. 

В изказването си Гешев спомена разследването срещу Васил Божков и закриването на спецправосъдието

Дебатите продължават.
БГНЕС