Все още няма струпване на земеделска техника на българо-гръцката граница
Все още няма струпване на земеделска техника на българо-гръцката граница / БГНЕС, архив
Все още няма струпване на земеделска техника на българо-гръцката граница
92191
Все още няма струпване на земеделска техника на българо-гръцката граница
  • Все още няма струпване на земеделска техника на българо-гръцката граница

Все още няма струпване на земеделска техника на българо-гръцката граница. Това обаче не е гаранция, че няма да има протести на гръцките фермери и затваряне на граничните пунктове, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Той уточни, че българските превозвачи са готови за ответни действия и при блокада няма да се допусне преминаването на никаква гръцка земеделска продукция през границата.

Милиони загуби за туризма ни, ако превозвачите затворят границата с Гърция

Все още няма официална информация за блокади на граничните пунктове от страна на гръцките фермери, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

"Има анонси, но ние наблюдаваме обстановката. Няма струпване на земеделска техника около граничните пунктове. Така че бих могъл да кажа ако няма блокади на граничните пунктове, ние няма да предприемем нищо. Ако обаче има блокади, тогава ние имаме решение на управителния съвет на Съюза на международните превозвачи да не допускаме гръцка земеделска продукция да влиза в България нито като внос, нито като транзит".

Ще убеди ли Борисов превозвачите да не затварят границата с Гърция?

Този път българските превозвачи няма да чакат властите да разрешат ситуацията и в случай на блокада са решили веднага да затворят границата за всички камиони със земеделска продукция.

"Там, където има внос на гръцки стоки, там ще блокираме. Това е нашият отговор към гръцките фермери. Затова и ние сме насочили само в тази част нашите протестни действия. Очакваме също така гръцките компетентни власти да изпълнят ангажиментите си. Ние сме сезирали главния прокурор на Гърция, началника на националната полиция, областния управител на Серес и очакваме гръцката държава да не допусне нарушаване на законността".

Гръцкият посланик увери, че засега не се очаква блокиране на границата от фермери

По време на стачните действия на фермерите през миналата година, гръцките власти се ангажираха да не допускат повече блокади на границата. Дали обаче ще спазят обещанието си ще стане ясно през другата седмица.