Гръцкият посланик увери, че засега не се очаква блокиране на границата от фермери
Гръцкият посланик увери, че засега не се очаква блокиране на границата от фермери / БГНЕС, архив

Депутатите от групата за приятелство България-Гърция в 43-то Народно събрание с председател Даниела Савеклиева (ГЕРБ) се срещнаха в парламента с извънредния и пълномощен посланик на Гърция у нас Григориос Василоконстантакис.

Сред обсъжданите въпроси е била очакваната блокада на българо-гръцката граница при ГКПП-Кулата от гръцките фермери.

Родни превозвачи готвят контраблокада на Кулата заради гръцките фермери

"Посланик Василоконстантакис ни увери, че гръцкото правителство води сериозен диалог с фермерите за разрешаване на техните проблеми и към този момент не се очаква блокиране на границата. Той подчерта, че ако гръцките земеделци предприемат някакви протестни действия, те ще засегнат вътрешността на страната", каза Даниела Савеклиева.

По-рано стана ясно, че евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки е изпратил писмо до европейските институции, в което е настоял да се направи всичко възможно, за да не се повтори блокадата на българо-гръцката граница и проблемът отново да засегне хиляди превозвачи от ЕС.

Джамбазки е напомнил за огромните загуби за българската икономика, както и че вследствие на блокадата от миналата година са засегнати освен българските и превозвачи и граждани на Полша, Чехия, Австрия, Словакия, Унгария и Германия.

Българският евродепутат е отбелязал, че се противопоставя на решаването на вътрешнополитическите въпроси чрез задържане на хиляди граждани като заложници по границата.