Все още има населени места без ток, каква е ситуацията по пътищата
Все още има населени места без ток, каква е ситуацията по пътищата / БГНЕС, архив
Лиляна Павлова за ситуацията по пътищата
92012
Лиляна Павлова за ситуацията по пътищата
Зам. енергийният министър Николай Николов за топлоподаването в Перник
  • Лиляна Павлова за ситуацията по пътищата
  • Зам. енергийният министър Николай Николов за топлоподаването в Перник

Трети ден продължава борбата със снежната блокада в Североизточна България. Обстановката там постепенно се нормализира, но за момента все още е усложнена. В областите Добрич и Шумен ситуацията остава най-тежка. Ограничено остава движението на превозните средства в областите Силистра, Разград, Добрич, Шумен.

Отворени са всички пътища до критичните области Добрич, Силистра и Шумен. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на пресконференция в сградата на агенцията "Пътна инфраструктура".Голяма част от пътищата в трите области са "пробити", посочи Павлова. Вече е отворен пътят Добрич - Балчик - Варна.

Снегопочистващата техника продължава работа и поетапно се отварят пътните артерии, допълни тя. По думите й всички останали пътища в страната са проходими при зимни условия.

Повече за пътната обстановка вижте на страницата на АПИ

Докога ще продължи "кучият студ"?

Павлова съобщи, че с помощта на пожарната, военните и екипи на АПИ е бил осигурен пълен достъп до деветте аварирали електропровода, заради които е имало проблем с тока. Към момента без ток са 24 населени места. Очакванията са тази вечер да бъде възстановено електрозахранването там.

Всички производствени мощности работят нормално и няма проблеми с електропроизводството в страната, заяви зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. По отношение на проблема с влошеното качество на топлоподаването, заради замръзнали въглища в Перник, той заяви, че вече работи резервен газов котел в ТЕЦ - Перник, който ще помогне за повишаване на температурата на водата. От утре ще започне подаване на свежи въглища, които да заменят замръзналите, уточни Николов.

От полицията съобщиха, че пътнотранспортните произшествия в страната са много малко, няма загинали. Всички усилия на полицията са насочени към участъците, които трябва да бъдат затворени заради снегопочистване.

Какво време ни очаква през януари?

Лиляна Павлова апелира за повишено внимание на пътя, защото има риск от поледици, поради ниските температури. Тя призова да се кара със съобразена скорост, зимни гуми и спазване на дистанция. Павлова благодари на хилядите пожарникари, полицаи, служители на пътната агенция и БЧК, които са на терен.

Десетки ел. уреди изгоряха при токов удар в Смолян

Министър Павлова съобщи, че има критична ситуация на територията на Румъния, където на автомагистралата към Констанца има блокирани над 5000 души. От българска страна се прави организация и пренасочване на пътуващите към Румъния.

Токов удар повреди електроуредите на десетки домакинства в кв. Станевска махала в Смолян. Изгорели перални, бойлери, телевизори, фризери, хладилници и др. Това става по обед, като в едно от домакинствата е имало и пожар, който бил овладян от собствениците. „Поразиите са големи. Всичко, което е било включено, е изгоряло", оплакаха се хората.

Щетите са от по няколкостотин до хиляди левове на домакинство. Хората очакват компенсации от електродоставчика.