/ iStock/Getty Images
Наближават великденски празници, а на трапезата ни по това време традиционно присъства зелената салата и спанакът. Те са сезонни и са най-евтините на пазара. Рекордно съдържание на нитрати в зеленчуците през тази година установи изследване на „Телеграф“. От 16 тествани продукта само четири са чисти от нитрати, показа проучването, направено от д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Пикови стойности на замърсяване са отчетени при спанака, тиквичките и репичките. В проучването са включени и салати, лук, чесън, салата айсберг и краставици.

Най-безопасна се оказва салатата, купена от борса в София. Също така с ниско съдържание на нитрати е и пресен лук от плод и зеленчук, както и краставица от магазин за хранителни стоки. При салатите обаче с допълнителна обработка като киснене във вода с лимон или оцет вредното въздействие може да бъде редуцирано значително, обясни Иванов. Той посочи, че тестваният спанак изобщо не е препоръчително да се консумира в прясно състояние, тъй като съдържанието на нитрати е в пъти над нормата и е задължително да се обработи термично.

Опасна тази година се оказва и салатата айсберг, която също оцветява тест лентичката за нитрати в тъмнолилаво, което е показател за завишени стойности над нормата. Лукът, който се оказва със сравнително ниско съдържание на нитрати, обаче е заразен с патогени, коментира д-р Иванов. Това може лесно да се установи по листата на зеленчука, на които се появяват малки кафеникави петна.

За допустимите количества нитрати в зеленчуците има европейски регламент. Според него в оранжерийното производство не трябва да превишават 4000 милиграма на килограм. За салата от типа айсберг прагът е 2500 милиграма на килограм, а за спанака – 3500 милиграма на килограм. Тези стойности са валидни от 1 април. Според СЗО безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло дневно, като допустимото количество за ден е до 500 мг.

Хубаво е при избора на салати да се избягват тези с гнили участъци в основата, както и засъхнали листа, заяви д-р Сергей Иванов. Това е индикатор, че зеленчукът е престоял дълго време в складовете, което е предпоставка за развитие на бактерии, които могат да предизвикат сериозни здравословни усложнения. При избора на зеленчуци за трапезата е по-добре да се плати повече, отколкото да се прави компромис с качеството.

Тест ленти за определяне на наличието на нитрати в зеленчуците и плодовете се продават свободно онлайн и в агроаптеки. Върху флакона, в който са лентите, пък има шаблон с цветовете и приблизително количество съдържание на нитратите според оцветяването. За да се установи дали в даден зеленчук има нитрати, трябва да се изстиска капка от сока върху маркирани участъци на лентата. Има и специални уреди за тестване на зеленчуците, като след поставянето на пробната игла на монитор се изписва количеството на замърсяването. Цената му е 240 лева, но се продава и на изплащане, като месечната вноска е 12 лв.

Какво са нитрати?

Нитратите са соли на азотната киселина. Обикновено са бели или безцветни прахообразни, кристални вещества, които добре се разтварят във вода, посочват от Здравното министерство. Нитратите се използват масово в много отрасли:

► В земеделието като високо ефективни торове

► В хранително- вкусовата промишленост като оцветители и консерванти

► В индустрията за производство на бои, лекарства, пластмаси, стъкло и др.

Като самостоятелни вещества нитратите не са опасни за здравето, но попаднали в организма на човека, в процеса на метаболизма, се получават нитрити и нитрозамини, които вече представляват риск за здравето на консуматорите.

Как се приемат в организма на човека?

Нитратите влизат в човешкия организъм чрез водата и храните. Основни източници за замърсяване с нитрати са прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, отпадъчните води от бита, животновъдството и от предприятия за производство на торове, лекарства, пластмаси и др., допълват от Министерство на здравеопазването.

В кои храни са най-много?

Най-богати на нитрати са зеленчуците и консервираните меса/колбаси и пушени меса/. Много по-малко е съдържанието им в млечните продукти и рибата. Някои растения имат способността да натрупват повече нитрати. Това са зеленчуците - маруля, пресен чесън, зелен лук, спанак, червено цвекло и др. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората , ако се консумират в големи количества.

Вредни ли са нитратите?

Сами по себе си не са токсични. Както вече беше отбелязано риск за здравето представляват веществата, образуващи се при метаболизма им – нитрити и нитрозамини. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин. То възпрепядства преноса на кислорода до тъканите и органите в организма и се развива състояние известно като метхемоглобинемия, характеризиращо се с посиняване на кожата. Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити още преди поглъщането им в организма. Това може да стане при неправилно съхранение на хранителните продукти или повреме на готвене, най-вече при пържене.

При намалена киселинност на стомашния сок нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие. При постъпването на големи количества нитрати в организма, след 4 до 6 часа се появяват гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици. Едновременно с това се усеща обща слабост, замайване, понякога припадъци, главоболие и сърцебиене. Използването дълго на храни и вода с високо съдържание на нитрати води до алергия, нарушена функция на щитовидната жлеза, засягане на опорно- двигателния апарат и нервната система, уточняват от Здравното министерство.

Кои са рисковите групи?

Най-уязвими от вредното действие на нитратите са кърмачетата до тримесечна възраст, бременните жени, малки деца с храносмилателни смущения и лица претърпели тежки операции на стомашно-чревния тракт. Според СЗО безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5мг на килограм тегло дневно, като допустимото дневно количество е до 500 мг. Когато в организма на човека постъпят по-големи количества над тази допустима доза, те вече представляват потенциална опасност за здравето.

Как да ограничим приема на нитрати в организма?

Съществуват няколко прости механизма за намаляване на количествата нитрати, които потребителите трябва да знаят и прилагат в ежедневието:

► Обилно измиване и изкисване във вода на зеленчуците

► Отстраняване на „най- нитратните” части на растенията- кочан и външни листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките

► Консумация само на добре узрели плодове и зеленчуци

► При варене на зеленчуци изливане на водата, която са врели, още докато е гореща

► Купуване и консумация на зеленчуци със среден размер

► Консумация на зеленчукови салати с лимон, тъй като той съдържа много витамин С, препядстващ образуването на нитрити и нитрозамини

► Да се избягва претоплянето на супи и ястия

► Да се ограничи консумацията на колбаси и пушени меса

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня