/ iStock/Getty images
Около 200 тона агнешко месо с произход Северна Македония е внесено в България преди празниците, като от всяка пратка са взети проби за контрол на качеството, съобщиха от Агенцията по храните, цитирани от БНР.

Другото охладено агнешко месо на нашия пазар е с произход Хърватия, има и замразено месо с произход Нова Зеландия.

Експерт от БАБХ разкри как да разпознаем родното агнешко


Д-р Любомир Кулински от Агенцията припомни, че българското агнешко е със син печат, но призова потребителите да не се притесняват и от качеството на вносното месо:

Регламент на ЕК разрешава три цвята мастило да бъде печатът върху продуктите - син, червен и един кафеникав цвят, с който обикновено идват дълбоко замразените агнета от Нова Зеландия и от Австралия. Нека не оставаме с впечатлението, че ако не е син печатът, е едва ли не отровно или този печат е вреден. Не, не е така.