/ ThinkStock/Getty Images
От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са изпратили сигнал до Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за наличието на 80 тона агнешко месо от Македония на българския пазар, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията. Той посочи, че месото се продава в една от търговските вериги и е обозначено с неясен печат, който не гарантира нито произхода му, нито качеството му.
 
Ще има достатъчно българско агнешко за празниците?

От асоциацията настояват Агенцията по храните да извърши проверка не само в магазинната мрежа, но и в централните складове, където то се съхранява. По думите на Караколев месото е от кланица в Македония, влязло е в Гърция и от там в България - в три склада в София, Добрич и Пловдив. "Ако БАБХ работи по правилата, то месо, което е с нечетливи печати трябва да бъде възбранено", посочи Караколев и уточни, че цената на внесеното агнешко месо е с 20% по-ниска от това, което предлагат българските производители.
 
Предпразнично: Инспектори тръгват на проверки за яйца, козунаци и агнешко

От миналата година българското агнешко и овче месо на пазара се продава със сини печати, припомни той. От асоциацията смятат, че месото от български производители за предстоящите празници, което се продава, е около 200 тона.
 
Колко яйца е безопасно да ядем по Великден?

Фермерската цена на дребно е около 6.00 лв. на килограм, на едро килограм българско агнешко месо е между 4.50 и 5.00 лева, а в магазинната мрежа се продава на цени между 13.00 и 18.00 лева, уточни съпредседателят на организацията. Той отбеляза, че в големите вериги агнешкото месо на цена под 13.00 лева за килограм е внос от други държави.
БТА