/ ThinkStock/Getty Images
Започват масови проверки в цялата страна за качеството на храните за Великденската трапеза, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.
 
Засилените инспекции ще започнат на 15 април и ще продължат до 6 май – Гергьовден.
 
Основно ще бъдат проверявани производството и търговията на агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

Откриха 60 тона хранителни стоки с неясен произход или изтекъл срок на годност
 

Инспекторите ще следят за правилното съхранение на стоките, наличието на маркировки и правилното етикетиране.
 
Тази година се въвеждат нови изисквания за продажбата на агнешко месо. Това, което е с произход България, ще има маркировка в син цвят, за месо с произход различен от български – маркировката ще е в червен цвят.

Нездравословната храна убива годишно милиони хора по света
 
В производствените обекти ще се проверява за произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличие на технологична документация за произвежданите храни и придружаващите ги документи.
 
Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС.
БГНЕС