/ ThinkStock/Getty Images
Ще има достатъчно българско агнешко за празниците. Това заяви председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.
 
„Всяка година успяваме да го осигурим. Въпросът е доколко търговците се възползват от някакви недобросъвестни практики, за да заблуждават потребителите“, коментира той пред БНР.
 
Предпразнично: Инспектори тръгват на проверки за яйца, козунаци и агнешко

Тази година на българското месо ще се слага син печат за разпознаване от потребителите, а месото, което е внос, ще бъде с червена маркировка. Освен това, на щанда, където се продава агнешкото месо, задължително ще трябва да има табела с ясно упомената страна на произход, отглеждане и клане, подчерта Караколев.
 
По думите му въпреки тези мерки отново ще има заблуждаващи практики при част от търговците. „В някои от веригите ще влизат много агнета с червен цвят. Това са животни, които влизат от Македония, и това са всички животни, които са върнати от гърците като брак“, посочи Симеон Караколев.

Започват масови проверки за качеството на храните преди Великден

Според него няма да има промяна в цената на агнешкото месо спрямо миналогодишната.