/ ThinkStock/Getty Images
Как изглежда хубавото прясно месо?
96860
Как изглежда хубавото прясно месо?
  • Как изглежда хубавото прясно месо?
Какво трябва да знаем за продуктите, които ще сложим на масата за Великден и в какво да внимаваме, за да не провалим празничната трапеза с развалени или опасни храни. Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) вече започнаха засилени проверки преди Великден. Проверките ще продължат до 10 април.
 
Засилените проверки на инспекторите ще обхванат всички традиционни за трапезата ни за Великден хранителни продукти. Освен пакетиращи центрове за яйца и хранителни складове за търговия на едро, на проверки подлежат също заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси за традиционно предлагани храни като агнешко месо, козунаци, яйца, включително и боядисани яйца.

Какво е качеството на козунаците на пазара?

козунак яйца
ThinkStock/Getty Images


Днес в голяма търговска верига в столицата отново имаше проверка. Нарушения обаче не бяха открити.
 
Началникът на отдел „Контрол на храните“ към агенцията д-р Галя Викьова за какво да внимаваме: "Агнешкото месо може да бъде предлагано във вариант трупче, труп на половинка, четвъртинка, също така и в потребителска разфасовка, която да е с потребителска опаковка. При закупуване на неопаковано месо потребителите да внимават за здравната маркировка на агнешкото трупче. Тя показва ветеринарния регистрационен номер на предприятието, където е добито месото. По външни признаци можем да разберем, че едно месо е прясно, ако е със суха повърхност, без ослузявания, приятно бледорозов цвят, мазнините - светли, бели, до леко кремави. Опакованото в потребителска опакова месо или т. нар. разфасовка трябва да има етикет, на който да са посочени всички реквизити по изискване на регламент 11/69. Месото трябва да се съхранява в хладилни условия при температура, оказана от производителя и да се следи за срока на годност, поставен от производителя на потребителската опаковка. При трупчетата трябва да се поиска информация на щанда, от който е закупено месото".

За какво да внимаваме при пазаруването около Великден?

яйца
Thinkstock/Getty Images

"Кокошите яйца трябва да бъдат пресни, клас А. Те се предлагат при температурни условия до 18 градуса. Срокът на годност е 28 дни от снасянето на яйцето. Върху черупката всяко яйце се маркира с код на производителя, който показва: първата цифра - начина на отглеждане на носачките, след това - две букви, за българските яйца "BG" и следващите цифри показват поредния номер на вписване на оператора в регистрите на Българската агенция по безопасност на храните", обясни д-р Викьова.
 
Освен агнешкото и яйцата, инспекторите проверяват и козунаците на пазара. Бистра Иванова от столичната агенция по безопасност на храните каза: "Потребителите се интересуват от многото Е-та. За тях има европейски регламент за добавките в храните, според които всички храни са поставени в определени категории и се разглеждат всички добавки, които могат да бъдат поставени, както и условията и количествата, при които могат да бъдат влагани. В тези козунаци не бива да се влагат едновременно захар и подсладители".
 
По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн, или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.