/ Thinkstock/Getty Images
„Активни потребители”: Лошо качество на индустриално приготвените козунаци
В козунаците тази година не са открити синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители. Това показва проучване на „Активни потребители”, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са декларирали.

Отделно е проведен и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (тартразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и Женския пазар в София през месец март. Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.

За какво да внимаваме при пазаруването около Великден?

От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни. Резултатите показват, че в 11 от проверените марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини, напомнят от организацията. Усреднено във всяка марка са вложени две нетрадиционни съставки - между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.
 

Thinkstock/Getty Images


Нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти и на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички проверени в изследването индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат шест добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.

При 10 от марките е вложен естествения оцветител каротин. Положителна тенденция е, че тази година в продуктите не е открито влагане на жълтата боя тартразин (Е102).
БГНЕС