/ ThinkStock/Getty Images
Влиза в сила новият вид финансово подпомагане за пълнолетни с увреждания
100145
Влиза в сила новият вид финансово подпомагане за пълнолетни с увреждания
  • Влиза в сила новият вид финансово подпомагане за пълнолетни с увреждания
От днес влиза в сила новият вид финансово подпомагане за пълнолетните хора с трайни увреждания, което беше въведено с нов закон през есента на миналата година. То ще замени досега изплащаните добавки за социална интеграция и социалната пенсия за инвалидност, когато човек я получава към друг вид пенсия. Новата месечна помощ е обвързана с размера на линията на бедност и ще нараства от началото на всяка календарна година. Размерът й е различен за всеки човек, според степента на увреждане, определена в телковото му решение. Подпомагането ще обхване над 600 хиляди българи, а всеки човек може да заяви как желае да му се изплаща - по банков път или в пощата.

Мая Манолова: Гордея се с протестиращите майки
 
Новата помощ ще се отпуска в пет размера, в зависимост от процента на намалена работоспособност и правото на чужда помощ. Най-ниската помощ, която тази година ще е в размер на 24 лева, ще получават хората с от 50 до 70 процента, а най-високата помощ - 198 лева - хората с 90 и повече процента, с чужда помощ и получаващи социалната пенсия за инвалидност.
 
Изплащането на помощта ще става до края на месеца, следващ месеца, за който се полага, като човек може да посочи дали това да става по банков път или по пощата. Част от новия вид помощ стават изплащаните до момента от НОИ социални четвъртинки на хората, които получават друг вид пенсия. Това ще засегне около 336 хиляди пенсионери. От началото на годината този вид пенсии се прекратява служебно и те влизат в месечната помощ, като размерът й не може да бъде по-нисък от размера на прекратената социална пенсия.

Министър Петков е удовлетворен от взаимното доверие между него и протестиращите майки
 
Прекратяване няма да има за хората, при които социалната пенсия за инвалидност е единствената пенсия, която получават. Лицата, които са получавали месечна добавка за социална интеграция по стария закон, няма да подават документи в социалните дирекции за новата помощ.