Мая Манолова
Мая Манолова / Дарик радио
Думата за 2018 г. е пробуждане. Това каза омбудсманът Мая Манолова в интервю за предаването „Годината“ по Дарик радио. Така тя определи и протеста на българските майки на деца с увреждания, които след дълга борба успяха да принудят властта да направи сериозни законодателни промени в подкрепа на тази социална група.

Междувременно Дарик избра за политик на 2018 г. Протестиращите майки заради извоюваната от тях промяна в политиката на държавата спрямо хората с увреждания и конкретно на децата с увреждания. Омбудсманът заяви, че се гордее много с тях.
 

„Аз стоях зад този протест от първия момент от 1 юни, заедно написахме закона за личната помощ. Един закон, който беше остро и размазващо критикуван от всички синдикати, работодатели, национално представителни организации на хората с увреждания, от всички партии, депутати, от всички институции и накрая приет единодушно с ръкопляскания. Това е огромна победа за протестиращите майки! Гордея се с тях и смелостта им. Те показаха на обществото как трябва да се воюва за кауза“, посочи омбудсманът.

Дарик избра: Политик на 2018 г. са протестиращите майки, а събитие - Европредседателството
 

По думите ѝ протестът на майките е доказал, че институциите вършат работа само под натиск.
 
„Хората са прави в своето недоверие, че ако не излязат на улицата, работа няма да се свърши. Това обаче е и опасно, защото липсата на доверие, пропастта между гражданите, политиците и институциите наистина е огромна и това разбиране, че те могат да свършат работа само под натиск не е добре за демокрацията. Това е голям урок от 2018 г. за властимащите и за институциите. Трябва да чуват гласа на хората и да се опитват да вникват и разбират техните искания“, каза Манолова.

Тя заяви още, че 2018 година е и на насилието над жени. Над 20 жени загубиха живота си от домашното насилие. Мая Манолова попита, кога властите ще приемат адекватно законодателство, което да наказва насилниците над жени.
 
Що се отнася до Истанбулската конвенция тя подчерта, че има решение на Конституционния съд по въпроса.
 
„Условията в две трети от арестите в страната са далеч от изискванията на минималните правозащитни стандарти“, каза Манолова, коментирайки условията при която е държана Иванчев.