ВКС потвърди доживотните присъди за убийците на Женя Тодорова от Варна
ВКС потвърди доживотните присъди за убийците на Женя Тодорова от Варна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

ВКС потвърди окончателно и двете доживотни присъди за убийците на 21-годишната Женя Тодорова от Варна. Върховните съдии оставят в сила решението на Варненския апелативен съд.

На 10 май миналата година втората инстанция потвърди и двете доживотни присъди на Варненския окръжен съд. Те са за Петър Ангелов и Светла Тодорова, предава БГНЕС.

На 1 февруари същата година окръжните съдии ги признаха за виновни за това, че Петър, в съучастие като съизвършител със Светла Тодорова, която е подбудител и помагач, на 27 септември 2012 година умишлено убил Женя. Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и с користна цел. Момичето е умирало бавно и мъчително близо 3 часа, като е усещало всеки един от 77-те удара, нанесени й от дрогирания Петър с "нож за мазане на филии". Когато ножът се счупил, Петър продължил да пробожда жертвата си с химикал.

ВОС присъди тогава и общо 800 000 лева, обезщетение на родителите на Женя за причинените неимуществени вреди. "Искам да бъда осъден" бяха последните думи на Петър миналата година.

Делото се гледа от ВКС на 4 октомври миналата година. То стигна до последната - трета инстанция след като прокуратурата обжалва наложеното наказание на Светла Тодорова, като смята, че е несправедливо и иска да бъде заменено с "доживотен затвор без замяна". С касационната жалба обвинението искаше и отмяна на решението на Апелативен съд, Варна, в частта на наложеното наказание на Тодорова, и връщане на делото за ново разглеждане. Защитата на подсъдимия Петър Ангелов също искаше връщане и ново разглеждане на делото от апелативния съд или намаление на наложеното наказание заради допуснати съществени процесуални нарушения.