Венецианската комисия ни препоръчва и затворниците да имат право на глас
Венецианската комисия ни препоръчва и затворниците да имат право на глас / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Венецианската комисия ни препоръчва 6-месечна уседналост на избирателите за вота наесен
41477
Венецианската комисия ни препоръчва 6-месечна уседналост на избирателите за вота наесен
  • Венецианската комисия ни препоръчва 6-месечна уседналост на избирателите за вота наесен

На местните избори наесен да има изискване за 6-месечна уседналост на имащите право на глас, а не 10-месечна, както предвиждат управляващите от ГЕРБ. Това препоръчаха представителите на Венецианската комисия, които са на посещение у нас.

Те уточниха, че макар технически Конституционният съд да не се е произнесъл по този текст от изборния кодекс, е редно и към него да се отнесе становището на съда, който отмени 12-те месеца уседналост за следващи избори и настоя да се разпишат 6 месеца за тях.

Според експертите от комисията в дългосрочен план са нужни промени в Конституцията, с които да се отмени пълната забрана лишени от свобода да гласуват.

"Има разпоредби в българската Конституция, които са обвързани с разпоредбите на избирателното законодателство, които си заслужава да бъдат преразгледани. Първият проблем е пълната забрана на хора, които изтърпяват присъда, да участват в изборния процес. При един случай на Европейския съд за правата на човека, дело срещу Англия, съдът отсъди, при аналогична ситуация - забрана на гражданин, който излежава присъда, отсъди в полза на тъжителя. Ако тази разпоредба остане трайно в българското законодателство, е възможно да има аналогични дела в Европейския съд за правата на човека, тъй като това е в противоречие с европейската конвенция по човешките права. Вторият проблем засяга пасивното избирателно право по отношение на общите избори, изборите за национален парламент. Разпоредбите на българския избирателен кодекс забраняват на хора, които имат двойно гражданство, да бъдат избирани за членове на българския парламент", каза секретарят на Венецианската комисия Томас Маркерт с уточнението, че цялостната им оценка за изборния кодекс е положителна.

Надежда, че възможностите на МВР няма да бъдат използвани за целите на определена политическа сила на изборите, изрази Маркерт, който уточни, че представителите на комисията са тук, за да оценят българското законодателство, а този въпрос нямал отношение към него. Така секретарят на Венецианската комисия отговори на въпрос за притесненията на българската опозиция, че Цветан Цветанов съчетава двата поста - вътрешен министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ.