/ iStock/Getty Images
Системата за генериране на зелен цифров сертификат вече издава и сертификати за преболедували COVID-19, съобщиха от "Информационно обслужване".

Всички преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от ТУК, без да е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП).

Болниците могат да се включат в програмата за справяне с пандемията

Още в първите минути, в които системата заработи, над 1000 преболедували получили своите документи, а от влизането на европейския регламент в сила от 1 юни до днес са издадени над 100 000 зелени цифрови сертификати. Броят на преиздадените сертификати от 4 юни, когато започна прегенерирането на вече издадени документи, надхвърли 60 000.

Всички, които желаят да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували COVID-19, като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той ще бъде изпратен на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в COVID регистъра.

Ваксинацията на открито и в парковете продължава и през уикенда

Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR тест за COVID-19. В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат.

На този етап са налични сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни през втората половина на юни.
БТА