/ Пресцентър на Народното събрание
Надвзетите пари на бизнеса за газ ще бъдат върнати предсрочно, обеща Теменужка Петкова
Няма да спират електричеството на битовите абонати, ако не са си платили сметките 30 дни. Държавата задължи ЕРП-та да спазват новия гратисен период със заповед на енергийния министър. Досегашният срок, договорен от правителството заради кризата с коронавируса, беше дружествата да изчакват абонатите 20 дни и чак след това да им спират тока. Извън кризата традиционният срок за спиране на тока беше 10 дни след крайната дата за плащане на сметката. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг в Министерския съвет.

Досега се оказало, че в момента на извънредното положение 70 процента от сметките за електричество са били платени без забавяне, 26 процента са плащания, извършени в удължения от закона срок досега, който беше 20 дни, съобщи Петкова. Това показва, че енергийната система на страната е стабилна, защото не са спрели нито плащания, нито постъпления и държавата може да си позволи новата антикризисна мярка.

"Няма нито един битов клиент, на който да е спряно електричеството поради неплащане.Това показва, че тази мярка, която правителството предложи, наистина работи", обобщи Теменужка Петкова.

Сключени са били над 10 700 индивидуални споразумения с битови потребители, подписани от трите електроразпределителни предприятия.

Отчет на място в жилищата на хората без дистанционна форма ще стане тогава, когато Националният оперативен щаб каже, че това може да се случи, обясни министърката за отчитането на топломерите. Що се отнася до топлофикационните дружества, КЕВР в момента прави преизчисление на своите ценови решения за цената на природния газ. Те са свързани с предоговаряне на цената с "Газпром", коментира министърът на енергетиката. По закон срокът, в който КЕВР трябва да излезе с тези решения, е 30-дневен, припомни тя.

Може би обаче малко по-рано ще излязат със своите изчисления, за да може максимално бързо да се преведат парите на всички клиенти на "Булгаргаз. Няма да се бавим нито ден. Нашият стремеж е дружествата и бизнесът да получат тази сума, която е надвзета, обеща Теменужка Петкова по отношение на дължимите на индустрията 45 милиона лева.

"Това, което бизнесът е надплатил, ще му бъде възстановено, така че изчакваме новите ценови решения на КЕВР, "Булгаргаз" ще направи съответните изчисления и ще предприемем действия и стъпки за възстановяване на парите на бизнеса", заяви Петкова.