"Не ме карайте да коментирам полета на гълъба. Това каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев за обвиненията на Гълъб Донев, че си прави пиар акция като два дни преди това е започнал да говори за границата и сякаш се противопоставя на това ние да влезе в Шенген.

"Но ние говорим за границата от май месец, не говорим от последните два дни. Оттогава взехме мерки, за да може "Капитан Андреево“ да бъде запушено като дупка в европейската граница. Служебният кабинет вместо да продължи тези усилия не само, че ги спря, а ги върна обратно – не си внесоха таксата за делото и ще го загубят срещу лабораторията.“, заяви още Василев. 

Василев: Не ходя да им светя на Радев и Борисов

Аз мисля, че Шенген е една много важна тема за българското общество. Знаем, че премиерът е човекът, който трябва да представлява държавата в ЕС и да води всички разговори, в т.ч. с другите представители на другите държави в ЕС – господин Рюте, канцлерът на Австрия. Така че бихме искали да чуем какво те са му казали и съответно каква е пречката България да не бъде приета в Шенген“, каза на брифинга пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Другото нещо, което не се случи в този парламент е,че в първите дни на този парламент внесохме антикорупционните закони, за което холандците казаха, че те трябва да бъдат приети, допълни Василев.

Василев: Има доста срещи между президента и Борисов последните месеци

"Днес за първи път, след като държавите обявиха, че ще ни спрат за Шенген, започнаха да се разглеждат тези закони. А два месеца се занимавахме с Изборния кодекс. Това, което в момента виждаме е, че вместо тези усилия да бъдат продължени, вместо да си свършим техническата работа и да нямат аргумент, с който да ни откажат, ние малко като след "дъжд качулка“ се сетихме чак като ни казаха – къде са ви законите за антикорупция, къде ви е границата сухопътната“?", заяви Асен Василев. 

Все още не сме получили покана за разговори с ГЕРБ, но моят съвет към господин Габровски е да се фокусира върху партиите, които биха осигурили подкрепа за евентуален кабинет, а след това ще обсъждаме 16-те политики, които ние ще подкрепим като опозиция, категоричен е Василев.
Агенция "Фокус"