/ БТА
Служебният министър на финансите Асен Василев заяви пред Българското национално радио, че докато е министър, няма да участва в никакви видове политически проекти. 

"След това ще помисля какво точно искам да правя. Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо, което да помогне на България. Бъдете сигурни, че ще ви се обадим, ако решим да правим нещо, свързано с политика. Единственият ми фокус сега е да мине актуализацията на бюджета и да оставим държавата със стабилни финанси", коментира Василев.

Той подчерта, че не знае дали следващото служебно правителство, което предстои президентът да назначи, ще бъде в същия състав или ще бъде променен: "Не са водени разговори с мен за това", каза той. 

Василев: С Кирил Петков говорим по много теми, приятели сме от 15 години

Министър Василев коментира предстоящата актуализация на бюджета, като уточни, че според актуализирана прогноза на приходите от юли и август се очакват с 200 млн. лева допълнително приходи над бюджетната рамка, която е представена на парламента:

"Би трябвало средствата да стигнат, за да се удовлетворят исканията на различните групи, но това е въпрос на преценка на парламентарната бюджетна комисия".

Във връзка с увеличението на минималната пенсия на 370 лева финансовият министър заяви, че необходимите средства няма да затруднят изпълнението на бюджета: "Би трябвало да може да се побере в параметрите на бюджета, без да се налага вземане на допълнителен дълг или увеличаване на дефицита".

Петков: Няма да говоря за политически проекти, докато не ми изтече мандатът

Социалната добавка "бедност" остава, уточни министър Василев и посочи, че когато догодина линията на бедност се вдигне на 413 лева, тази добавка ще разшири обхвата си и така всички пенсионери ще бъдат компенсирани до линията на бедност, за да няма пенсионери в бедност.

"Ако не мине актуализацията на бюджета, държавата ще бъде в една много тежка ситуация, но не защото няма средства, а защото няма да имаме право да ги похарчим, така че те да могат да стигнат до бизнеса, до системите на отбраната и на МВР, здравеопазването, а няма да има и това увеличение на пенсиите, както и допълнителните 50 лева няма да ги има", каза още министър Василев.
БНР