ВАС отказа да спре понижението на съдия Мирослава Тодорова
ВАС отказа да спре понижението на съдия Мирослава Тодорова / Sofia Photo Agency, архив

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на съдия Мирослава Тодорова да спре понижаването й в длъжност.

Преди две седмици Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да понижи съдия Тодорова от съдия в Софийския градски съд на позиция в районния съд.

Пред съда Тодорова припомня, че вече веднъж е била отстранена от длъжност за продължителен период и повторното й отстраняване причинява значителни невъзстановими вреди, защото изтърпява повторно наказание за нарушение, за което вече е била наказана. Тя допълва, че има започнати наказателни дела, които ще започнат отначало, ако бъде понижена като районен съдия.

Тричленният състав на ВАС обаче отхвърли това искане. Определението на административните магистрати може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Предишният ВСС наказа бившата шефка на Съюза на съдиите на 12 юли 2012 година с най-тежката дисциплинарна санкция заради просрочени мотиви по три дела. Това се случи, след като същата година Съветът вече й намали заплатата с 12% за същото дисциплинарно провинение.

Впоследствие се оказа, че просрочията всъщност са били две - за третото е изтекла давността. Тя обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) и той върна преписката на съвета за ново произнасяне.