/ БГНЕС
Новият сезон: ГЕРБ гледа към ЕП и местните избори, БСП иска нов парламент
Започна новата сесия на Народното събрание
100258
Започна новата сесия на Народното събрание
  • Започна новата сесия на Народното събрание
По традиция първото заседание от новата сесия на Народното събрание беше открито с химните на България и на Европейския съюз (ЕС). Предстои парламентарните групи да излязат с декларации за новия политически сезон.
 

БГНЕС


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пожела на народните представители наситена и резултатна парламентарна дейност, която да е част от усилията за осигуряване на просперитет на страната и нейните граждани. Нека си пожелаем годината да бъде ползотворна и успешна, нека всички наши усилия и действия бъдат градивни и конструктивни, посочи тя.
 
Край на депутатската ваканция, започва новият политически сезон

Караянчева акцентира, че тази година предстоят европейски и местни избори и това предполага политическо говорене и партийно противопоставяне. "Но от нас зависи да превърнем вота не в повод за очерняне на опонента, а в оспорвано спортсменско състезание с ясни и силни политически послания", наблегна в изказването си тя.
 

БГНЕС


Караянчева отбеляза, че тази година ще се честват и 140 години от учредителното Народно събрание и приемането на Търновската конституция. След това партиите очертаха своите визии и приоритети през настоящия политически сезон.
 

БГНЕС


"Иска ми се прагматизмът в пленарната зала да заглуши популизма. Партия ГЕРБ се гордее с това, че се възприема като най-европейската партия у нас", заяви в декларация от името на Парламентарната група на ГЕРБ председателят й Цветан Цветанов. "От 23 до 26 май около 500 млн. граждани на ЕС ще избират евродепутати. ГЕРБ си поставяме задачата да имаме 6-ма или повече депутати в следващия ЕП", добави той.
 

Корнелия Нинова парламент
БГНЕС


Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от своя страна, че БСП настоява за предсрочни парламентарни избори. За нас 2019 г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа. Нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика - и това само за първите 10 дни на 2019 г. Това заяви в декларация от името на БСП за България лидерът Корнелия Нинова.
 

БГНЕС


Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че Европейският съюз е конструиран неправилно и трябва да бъде съюз на отечествата. „Годината, в която влизаме, ще бъде историческа за Европа. Това ще бъде година на разместване на пластовете. Европа трябва да реши каква ще бъде“, подчерта Сидеров.
 

БГНЕС


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи управлението на страната през 2018 г. с три думи - скандали и пропуснато време. "Със скандали започна годината, със скандали завърши. Политически - в голямата и малката коалиции в страната и чужбина. Политически, морални. Примери много", подчерта Карадайъ.
 

БГНЕС


За лидера на партия "Воля" Веселин Марешки 2019 г. ще бъде знакова за България и цяла Европа. "Ще стане ясно дали Европейският съюз, в който членуваме от 12 години, ще се разпадне или ще продължи да съществува, но по коренно различен начин", подчерта той.
 

БГНЕС


Парламентарният контрол се очаква да започне в 11.00 ч. На въпроси ще отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министрите Нено Димов, Красимир Вълчев и Теменужка Петкова. В програмата на депутатите за днес е и първо четене на промени в Закона за животновъдството.
БТА, БГНЕС