бежанци Украйна
бежанци Украйна / БГНЕС
„Удължава се срокът, в който ще се предоставя хуманитарна помощ на бежанци без изрична регистрация за временна закрила до 15.04.2022 г“, заяви министърът на туризма Христо Проданов в отговор на въпрос на депутата Стоян Михалев от "Демократична България", предаде БГНЕС.

„На територията на страната са отворени и работят нови 40 пункта за регистрация за временна закрила на бягащите от войната в Украйна. Към днешна дата, функциониращите работни места за подаване на документи са вече 175 броя, разположени са на 93 локации в 65 населени места. Нови регистрационни пунктове има в областите Благоевград, Бургас; Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Разград, Русе; Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Ямбол както и други области“, заяви той.

„Допълнително са обучени и 25 мобилни екипа, които ще посетят най-горещите точки и ще издават регистрационни карти за временна закрила на място. Дванадесет пункта за посрещане на украинци в страната са с работен режим 24/7 - в Бургас, Несебър, Приморско, курортен комплекс „Албена“, Балчик, Генерал Тошево, ГКПП Дуранкулак, Добрич, Каварна, Шабла, ГКПП Русе Дунав мост и Централна железопътна гара София. Всеки ден се работи по този въпрос и се разкриват нови пунктове, за да се улесни регистрацията за временна закрила на бягащите от войната в Украйна“ добави той.
 
БГНЕС