/ БГНЕС, архив
За 13 декември за разглеждане в открито съдебно заседание е насрочено мегаделото КТБ в Специализирания съд.
 
Над 5000 страници е обвинителният акт по делото КТБ, който беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли. Тогава от прокуратурата съобщиха, че са разпитани повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.
 
Разследването за КТБ приключи: 18 са обвиняемите

Делото бе разпределено на случаен принцип на съдия Виржиния Петрова. На съд прокуратурата предаде банкерът Цветан Василев и още 17 души.

Цветан Василев: Докладът за КТБ замита следи

Това са Александър Панталеев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева, Красимир Хаджидинев, Маргарита Петрова, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева.

Прокурор Гешев: КТБ е най-голямата финансова измама в новата българска история
 
След като делото беше внесено в съда ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който е и наблюдаващ прокурор по делото КТБ, каза, че в общ житейски смисъл, случаят "КТБ" представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в новата българска история.
 
Според Гешев не е пресилено да се посочи това дело като уникално. "Задачата, която седеше пред екипа на това дело, беше със сложност близо до тази с дизелов двигател да се кацне на луната. Към момента ние смятам, че сме кацнали. Дали ще дишаме и как ще протече процесът, предстои да видим", каза той тогава.