Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев и говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова
Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев и говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова / БГНЕС

Случаят "КТБ" влиза в спецсъда. Oбвинителният акт беше внесен днес. Актът се състои от рекордните 15 000 страници и за българския наказателен процес той ще бъде своеобразен рекорд. По делото са привлечени като обвиняеми 18 души. Разпитани са повече от 400 свидетели.

Прокуратурата разполага с най-големия обем информация по случая КТБ, такава, каквато никоя друга институция няма. Това дело е уникално, все едно да сравним операция от апендицит и присаждане на глава. Задачата ни беше с дизелов двигател да кацнем на луната, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

За първи път по това дело са правени такива експертизи, които доказват присвояване на 2,5 млрд лева, каза още Гешев и добави, че делото е голямо колкото една училищна библиотека.

Делото за източването на КТБ вече е в съда
 
Това е най-голямата финансова измама в новата българска история, която дори трябва да се сравнява в световен мащаб, посочи още той. И допълни, че тези пари можело да отидат за превъоръжаване на армията или за нови магистрали.
 
КТБ последните години не е била банка, а е била по-скоро личен портфейл на основния акционер, аргументира се Гешев.
 
По думите му банката е раздавала кредити на фирми, които са били наскоро създадени или пък е нямало как да си погасяват вноските. За 116 млн. лева няма документи как са отпускани кредити. Други пък са били давани само за ден. Половината от кредитите не били добре обезпечени.

Цветан Василев: Прокуратурата и ДАНС са с обща криминална атака срещу КТБ
 
Тези данни покривали определението на проф. Стив Ханке, според когото КТБ била пирамида.
 
През 2011 г. лицензът на КТБ е трябвало да бъде отнет, каза Иван Гешев и посочи като пример ТВ7, където са вложени 300 млн. лева. Лъжа е, че прокуратурата в срутила банката, посочи още Иван Гешев. По думите му дори да е продължавала да работи, банката е щяла да фалира в края на миналата година не с 2,5, а с 10 млрд. лева.
 
Над 1 млрд. лева са раздадени в пликчета и чувалчета. А Николай Бареков е драстичен пример, уточни още ръководителят на спецпрокуратурата и допълни, че той не е единственият политик.

Цветан Василев: Прокуратурата и ДАНС са с обща криминална атака срещу КТБ
 
При разследването на делото името на Делян Пеевски не е излязло никъде, посочи Гешев.
 
Прекият отговорник от страна на БНБ е бил подуправителят и затова Иван Искров, тогава управител на БНБ, не може да носи наказателна отговорност.
 
Според свидетели Василев искал да си купи банка в Сърбия, но го посъветвали да си купи завода за стъкло в Парачин, а след това се сдобил и с влияние.
БТА