/ БГНЕС, архив
Приключи разследването по аферата КТБ. По делото са привлечени 18 обвиняеми, сред които е и бившият собственик на фалиралата банка Цветан Василев. Едно от неговите обвинения е като ръководител на организирана престъпна група. Според спецпрокуратурата Василев е отговорен и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Цветан Василев
БГНЕС, архив

Друг привлечен като обвиняем е бившият шеф на вътрешния одит на КТБ Снежанка Стефанова. Заради това, че не са упражнили контрол върху банката сред обвинените са и двамата бивши подуправители на БНБ - Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Под отговорност са привлечени и външните одитори от KPMG – Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев.

Цветан Василев: Аз съм всичко друго, но не и крадец

Бившият изпълнителен директор на КТБ Александър Пантелеев също ще бъде съден. Сред обвиняемите са още: бившият изпълнителен директор на банката Илиан Зафиров; бившият изпълнителен директор Георги Христов; бившият шеф на управление "Кредитиране" в КТБ Георги Зяпков, главен експерт в Дирекция „Анализ и обработка на кредитни сделки“ Елка Стойкова; главната счетоводителка на КТБ Мария Димова; заместник главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова; главната касиерка Маргарита Петрова.

Наред с тях с обвинение ще се сдобие и шефът на екип в "Надзорно наблюдение на кредитните институции" Славияна Данаилова.

Има и трима души сред бъдещите подсъдими, за които още не е ясно каква точно роля са играли в т.нар. група за източването на КТБ. Това са Светлана Георгиева, Елена Инджева и Рангел Стойчев.

Цветан Василев няма да се върне скоро в България

Мегаделото "КТБ" започна  преди затварянето на банката - през юни 2014 година. Разследването тръгна по сигнал на "Протестна мрежа" за кредитирането на фирмите, свързани с Цветан Василев. Собственикът на КТБ обаче се превърна в издирван от държавното обвинение едва в края на юли 2014 г., когато банката вече не работеше и бе поставена под надзора на БНБ.

Държавното обвинение обяви, че липсват 206 000 000 лева от капитала на КТБ и главен виновник за източването е именно Василев. Междувременно той се укри в чужбина и още се намира в Белград. Сръбският съд засега отхвърля исканията на България за неговата екстрадиция. Цветан Василев оспорва твърденията на държавното обвинения за източването на КТБ с аргумента, че той винаги е боравил със своите си пари. Според него виновен за фалита на банката и последвалото дело е депутатът от ДПС Делян Пеевски.

От началото на разследването досега са минали три години.

Доказателства позволяват повдигане на нови обвинения срещу Цветан Василев

Разпитаните по случая са повече от 400 свидетели, както и са изготвени 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1000 тома.

КТБ
netinfo