/ Thinkstock/Getty Images
Децата си купуват марихуана 4 пъти повече, отколкото си купуват билети за кино и 6 пъти повече, отколкото сладолед. Данните са за САЩ, но България е на 6-то място в Европа по пазар на канабис и една от териториите, на които се експериментират дизайнерските дроги. Това стана ясно на кръгла маса на тема „Няма добра дрога”, на която присъстваха ученици от няколко училища, кметът Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на младежта и спорта – Ваня Колева. Кръглата маса е старт на кампания, която предвижда открити уроци за наркотиците в столични учебни заведения и цели по-голяма ангажираност на децата със спорта като борба с употребата на наркотици.
 
Твърде много свободно време е една от причините, според Йорданка Фандъкова, децата да пробват наркотици все по-рано, както и липсата на истинска информация за вредата от употребата на такива вещества.

Учениците ни „отличници” по употреба на наркотици
 
„Никой на 100% не се е преборил с това. Затова за мен най-важна е превенцията. Защото това е да можем да осигурим на нашите млади, талантливи и любопитни млади хора и деца възможности за изява. Тя да не бъде по отношение на това да бъдеш интересен, взимайки нещо забранено, а изявата да бъде по отношение на това да покажеш своя талант в сферата на изкуството или да се ангажираш със спорт, да се бориш на терена“, коментира столичният кмет.
 
Затова, като европейска столица на спорта, Столична община е организирала през цялата година множество събития, в които младежи на всякаква възраст да се включат. По време на дискусията няколко от учениците зададоха въпроса защо тревата не бъде легализирана и получиха овации от съучениците си. Въпреки това няколко други ученици разказаха, че да си купиш трева е по-лесно отколкото цигари, а във випуска си познават двама дилъри.

Дизайнерските дроги отключват състояния, граничещи с шизофрения
 
„Когато отидеш при тях, директно им казваш: „Искам трева“ и те директно продават. 5 лева е една цигара. Това не е нормално, защото на ден на един ученик като мен му дават по 5 лева и това му позволява да си вземе цигара“.
 
Такова беше преобладаващото мнение на учениците извън залата на дискусията.