наркотична зависимост
наркотична зависимост / Thinkstock/Getty Images
Все повече млади хора посягат към дизайнерска дрога. Тя обаче не е толкова безобидна, а дори е смъртоносна, сигнализират експерти.

Тези видове наркотици са създадени чрез модифициране на съществуваща химическа структура с цел заобикаляне на мерките за контрол на наркотиците и засилване на ефекта на веществото. Създадените нови субстанции са извън списъка на забранените вещества и по силата на това, стават законна дрога. Тези вещества се продават законно в интернет и в различни магазини.

24 милиарда евро на година харчат европейците за наркотици

Д-р Петко Загорчев
е специалист в лекуването на наркомании. Той е категоричен – от наркотиците няма никаква полза за човешкия организъм

Става въпрос за химически съединения, които променят психичните функции на човека, но има и качеството да пристрастяват – както психически, така и физически. Техните странични ефекти са много тежки и с право казваме, че няма стар наркоман, защото или спираш докато си млад, или умираш докато си млад, казва д-р Загорчев.

Европа е заливана от все повече нови синтетични наркотици

Той обръща внимание, че новите т.нар. дизайнерски наркотици, са изключително коварни.

Те образуват трайни връзки с канидоидните рецептори и водят до тежка психична промяна, която граничи с шизоидни, параноидни отклонения. Т.е. променя човека с цялата ценностна система и неговото социализиране, посочва медикът.

Д-р Загорчев обяснявам, че не са малко и фактите, които показват, че съединения от амфетамините водят и до промени в ДНК-ато или водят до генетични дефекти в поколенията по-нататък.
Д-р Петко Загорчев
dariknews.bg


Токсиколог: Употребата на марихуана у нас добива епидемични размери

Това прави абсурдно да мислим за каквато и да е легализация на дрогата. Има дрога, която е толкова страшна, че е престъпно да говорим за легализация.

Аз съм за легализация, но нормативно уредена, държавно регулирана и то за пациенти, които са или зависими, или със състояния, които предполагат лечение с наркотици.

Ниската цена и лесния достъп обаче подтикват много тийнейджър да опитат т.нар. „чай за пушене“ и другите видове дизайнерска дрога.

Българските тийнейджъри отличници по наркотици, алкохол и анаболи

Като експерт често се натъквам на сайтове, от които може да се достави такава дрога заедно с една тениска или спортна шапка, казва д-р Загорчев и допълва, че нейното практическо приложение върху „трева“ е по такъв примитивен начин, че изследванията може да не покажат, че има дори една капка дрога.

Това са цигари, в които има до 10 смъртоносни дози, което означава, че само едно начално дръпване е достатъчно да предизвика сърдечна смърт, предупреждава експертът.

Според д-р Загорчев превенцията е най-добрият метод за справяне с този проблем и затова трябва да вярваме на съзнанието на младите, да ги информираме и обясняваме.

Заради модата все повече деца залитат по дизайнерски дроги

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Най-масово употребяваното наркотично вещество в България е канабисът и по-конкретно - марихуаната. Най-„проспериращото” наркотично вещество на пазара в България е амфетаминът.

По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании у нас, в България най-проблемното вещество е хероинът (между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България).Броят на проблемно употребяващите хероин продължава да се увеличава, макар и с по-умерени темпове, отколкото в средата на 90-те години. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.