Собственикът на частна линейка Веселин Маринов и парамедикът Валентин Василев заминаха за Сирия, за да окажат помощ и подкрепа на пострадалите при земетресението.

Двамата доброволци тръгнаха от централата на БЧК в София и отиват до Адана, Турция, а оттам до Сирия, за да може да занесат превързочни материали, медикаменти и каквото е необходимо за хората там. „На връщане, ако е необходимо, ще върнем пострадали, ранени или деца най-вероятно", обясни Маринов. Той каза, че не му се случва за първи път и отбеляза, че е ходил преди и до Украйна. „Сега се надявам, че в Сирия всичко ще е наред", изрази надежда собственикът на частната линейка.

частна линейка Сирия помощ земетресение
БГНЕС

Парамедикът Валинтин Василев съобщи, че изкарал специализирани курсове за планински и за пещерен спасител. Той заяви, че с негова лична екипировка и оборудване, цяла вечер и цял ден е събирал средства и наборни медикаменти, превързочни материали, турникети, както и колани и седалки за спасяване, за влизане в пукнатини, нужни за подобни операции. „Много благодаря на БЧК и на асоциацията за това, че ми помогнаха чисто човешки и ме напътстваха, и по този начин се стигна дотук, и вече имаме разрешение да тръгваме, което е най-важното", отбеляза парамедикът.

частна линейка Сирия помощ земетресение
БГНЕС

Той показа целия набор от спасителни медикаменти, включително седалка с въже, храна, топли дрехи, перфузор, дефибрилатор. „Имаме всичко налично за най-спешните състояния, като благодаря на Червения кръст отново", каза още парамедикът.

частна линейка Сирия помощ земетресение
БГНЕС

Ако всичко е наред и нямат проблеми с времето, двамата доброволци ще пристигнат в Сирия утре вечер, защото всеки час, по думите на собственикът на частната линейка, за хората, пострадали при земетресението, се равнява на година, и е нужна да се реагира максимално бързо в оказването на помощ.

частна линейка Сирия помощ земетресение
БГНЕС

БГНЕС